OpenOpen

Setter Englez

Setter Englez

Această rasă mare și elegantă are o constituție simetrică și substanțială. Reprezintă prototipul forței, grației și rezistenței. Blana lungă, dreaptă a Setterilor Englezi este mătăsoasă și cu păr des și bogat. Termenul „belton" (pestriț) este folosit pentru a descrie culoarea blănii Seterului Englez. Culoarea de bază este întotdeauna alb cu negru (albastru pestriț), cu galben (galben pestriț), cu oranj (oraj pestriț), cu roșu închis (roșu închis pestriț) ori tricolor (un amestec de albastru pestriț cu roșu închis sau cu bronz pestriț și bronz). Masculii adulți măsoară 65-69 de centimetri și cântăresc aproximativ 28,5 kilograme; femelele adulte au 61-65 de centimetri și 27 de kilograme.

Setter Englez
  • Mărime : Mare
  • Îngrijire : Minim o dată pe săptămână
Setter Englez
  • Blană : Mediu/lung
  • Năpârlire : Moderat
  • Gălăgie : Nu foarte zgomotos
  • Alergii : Nu
  • Grup : Câine de vânătoare
Setter Englez
  • Singur : 1-3 ore
  • Alte animale : Mare
  • Pază : Scăzut

Origine

Originile rasei de câini Setter Englez se regăsesc în anii 1500, când era cunoscut drept un prepelicar eficient. Există două varietăți diferite în istoria exactă a rasei. Unii sugerează că rasa este o ramură a diferiților spanieli de pământ spanioli. O altă teorie susține că rasa a fost creată prin încrucișarea vechiului Spaniel de apă, a vechiului Pointer spaniol și a tipurilor noi de Springer. Cel mai vechi text cunoscut care vorbește despre rasele de setter este o traducere, („Of Englishe Dogges” de Dr Johannes Caius) din latină din 1576, însă nici chiar aceasta nu spune cu certitudine dacă scrierile se referă la strămoșii setterului modern. Prima expoziție de rase care a inclus Setteri Englezi a avut loc în 1859 la Newcastle-upon-Tyne, în nord-estul Angliei.

Personalitate

Setterii Englezi sunt prietenoși, blânzi și stabilesc o legătură apropiată cu familiile lor. Sunt câini veseli, sociabili, care vor anunța sosirea vizitatorilor și apoi îi vor trata ca și cum i-ar cunoaște dintotdeauna! Se poartă bine cu copiii și au un nivel crescut al toleranței - deși nu ar trebui să profiți de asta. Sunt în mod natural veseli cu ceilalți câini și cu animalele din gospodărie.

Sănătate

Ca multe alte rase, Setterul Englez poate suferi de diverse boli ereditare ale ochilor și de displazie de șold (o boală care poate duce la probleme de mobilitate). De aceea verificarea ochilor și evaluarea șoldurilor câinilor înainte de împerechere sunt importante. Surditatea poate apărea de asemenea ca boală ederitară și poate fi testată de la o vârstă fragedă.

Exerciții

Această rasă are nevoie de multă mișcare – mai mult de două ore pe zi vor fi necesare pentru un adult în formă bună. Au tendința de a cutreiera, deci asigură-te că grădina este bine împrejmuită.

Nutriție

Fiind câini de talie mare și având un apetit sănătos, ei au nevoie de un raport nutrițional variat, inclusiv minerale și vitamine comparativ cu câinii de talie mai mică. Setterul Englez este predispus la balonare și probleme stomacale; mesele mai mici și mai frecvente pot ajuta la reducerea acestui risc.

Îngrijire

Setterii Englezi au nevoie de destul de multă îngrijire și trimare pentru a-și păstra aspectul optim. Trimarea regulată a părului dintre degete și de sub urechi este obligatorie. Trebuie ca aerul să circule prin urechile lor pentru a preveni infecțiile. Penajul va trebui urmărit când și când. Rasa necesită mult mai multă atenție dacă vei participa la expoziții.