Câinele Pug

Pug
Motto-ul acestei rase este „Multum in parvo”, ceea ce înseamnă că este „mult în puțin”. Mopsul este un cățel de salon, având o înălțime de aproximativ 25-33cm la maturitate, însă este pătrățos, îndesat, musculos și surprinzător de greu, având în jur de 6,3-8,1kg. Blana scrută, moale, lucioasă poate fi argintie, galbenă, cafenie sau neagră.
 • Câine potrivit pentru proprietarii fără experiență
 • Dresaj de bază necesar
 • Preferă plimbările liniștite
 • Agreează o plimbare de jumătate de oră pe zi
 • Câine mic
 • Minimum de salivare
 • Are nevoie de periere săptămânală
 • Rasă non hipoalergenică
 • Câine tăcut
 • Câine de pază. Latră și alertează
 • Se înțelege grozav cu alte animale
 • Câine perfect pentru familie

Origine

Având o istorie lungă și remarcabilă, se crede că Mopsul a venit în China înainte de a-i însoți pe negustori în Europa, unde s-a dezvoltat în Olanda înainte de secolul al XVI-lea. Rasa de câini Mops a devenit legată inseparabil de casa regală a Olandei și atunci când, în urma Revoluției Glorioase din 1689, William III a devenit regele Angliei, Mopsul l-a însoțit devenind popular printre nobili.

Personalitate

Acest cățel de salon fermecător, cu temperament blând, este un companion vesel și sociabil. Sunt căței cu personalități puternice, fiind iubiți de cei vârstnici și cei tineri deopotrivă. Poate fi calm și liniștit, însă poate avea și momente când este neascultător și se comportă ca un clovn. Un super companion dacă îi poți satisface nevoile – nu-i place să fie separat de cei dragi prea mult timp.

Sănătate

Cele mai frecvente probleme de sănătate au legătură cu fața plată a Mopsului, care poate duce la obstrucționarea căilor respiratorii și la dificultăți în respirație. Supra-solicitarea și supra-încălzirea trebuie așadar evitate. Sunt de asemenea predispuși la probleme oculare și ca multe alte rase mici pot suferi de dislocarea temporară a rotulelor (luxating patellas).

Exerciții

Mopsul are nevoie doar de aproximativ o jumătate de oră de mișcare pe zi, însă va fi bucuros să bată drumurile împreună cu tine toată ziua și să te însoțească acolo unde ai treabă. Nu-l pune să facă mișcare în apă caldă și nu-l ține în mașină nici măcar când este puțin cald, deoarece poate avea dificultăți în respirație.

Nutriție

Cățeii de salon au un metabolism rapid, ceea ce înseamnă că ard caloriile foarte repede, deși stomacul lor mic le impune să mănânce puțin și des. Mâncărurile pentru rasele mici sunt create special pentru a conține nivelurile adecvate de nutrienți cheie și au dimensiuni mai mici ale bolului alimentar pentru a se potrivi gurii lor mici. Aceasta încurajează de asemenea mestecatul și îmbunătățește digestia.

Îngrijire

Blana Mopsului nu este deloc pretențioasă, necesitând doar un periaj rapid o dată pe săptămână. Cu toate acestea, pliul de pe nasul câinelui va avea nevoie de curățare zilnică, iar urechile și ochii vor fi verificați de asemenea în fiecare zi.

Cele mai bune rase de câini pentru copii

Deși majoritatea câinilor sunt considerați în mod tradițional că au un comportament frumos față de copii, toți câinii și copiii trebuie învățați să se înțeleagă și să se respecte reciproc, pentru a fi în siguranță împreună. Chiar și așa, câinii și copiii mici nu ar trebui să fie lăsați singuri împreună, iar adulții ar trebui să supravegheze toate interacțiunile dintre ei

E aceasta rasa potrivită pentru tine?

E aceasta rasa potrivită pentru tine?

Toți câinii au personalitatea lor, însă unele instincte și comportamente sunt moștenite. Folosește selectorul de rase și află ce rase de câini se potrivesc cel mai bine cu preferințele și stilul tău de viață. Dacă tu și câinele aveți lucruri în comun, cresc șansele unei vieți fericite și împlinite împreună.

Ce să mai iei în calcul

Adopție

Adopția unui câine de la un adăpost sau o organizație neguvernamentală îți poate aduce incredibil de multă împlinire. Deseori, înseamnă că îi oferi o a doua șansă la viață. Sunt mulți câini în căutarea unei case primitoare. Centrele recunoscute vor acorda multă atenție potrivirii dintre oameni și câini. Personalul învață tot ce poate despre câini și vor vrea să afle și lucruri despe tine, familia ta și stilul de viață, înainte de a-ți recomanda vreun câine. De asemenea, vor fi încântați să îți ofere sfaturi și să îți răspundă la orice eventuale întrebări înainte sau după adopție.

Alegerea unui crescător bun

Dacă te-ai hotărât să alegi un câine cu pedigree, atunci asigură-te că apelezi la un crescător cu reputație bună. Principalul avantaj în cumpărarea unui câine de rasă este că vei ști destul de bine cum va arăta și în ce fel i se va contura personalitatea. Contactează-ți veterinarul pentru mai multe informații despre bolile infecțioase, predispozițiile genetice și nevoile de îngrijire, pentru a fi complet pregătit atunci când întâmpini un câine la tine acasă.

Întâmpinarea câinelui acasă

Când ești pe cale să aduci un pui de câine sau un câine adult pentru prima oară, e normal ca toți ai casei să fie plini de entuziasm. Te-ar putea ajuta ceva care să te distragă, așa că e un moment perfect să te ocupi de câteva pregătiri pentru marea sosire.