OpenOpen

Mops

Mops

Motto-ul acestei rase este „Multum in parvo”, ceea ce înseamnă că este „mult în puțin”. Mopsul este un cățel de salon, având o înălțime de aproximativ 25-33cm la maturitate, însă este pătrățos, îndesat, musculos și surprinzător de greu, având în jur de 6,3-8,1kg. Blana scrută, moale, lucioasă poate fi argintie, galbenă, cafenie sau neagră.

Mops
  • Mărime : Cățel de salon
  • Îngrijire : O dată pe săptămână
Mops
  • Blană : Scurt/fin
  • Năpârlire : Moderat
  • Gălăgie : De obicei liniștit
  • Alergii : Nu
  • Grup : Căței de salon
Mops
  • Singur : Mai puțin de 1 oră
  • Alte animale : Mare
  • Pază : Scăzut

Origine

Având o istorie lungă și distinsă, se crede că Mopsul a venit în China înainte de a-i însoți pe negustori în Europa, unde s-a dezvoltat în Olanda înainte de secolul al XVI-lea. Rasa de câini Mops a devenit legată inseparabil de casa regală a Olandei și atunci când, în urma Revoluției Glorioase din 1689, William III a devenit regele Angliei, Mopsul l-a însoțit devenind popular printre nobili.

Personalitate

Acest cățel de salon fermecător, cu temperament blând, este un companion vesel și sociabil. Sunt căței cu personalități puternice, fiind iubiți de cei vârstnici și cei tineri deopotrivă. Poate fi calm și liniștit, însă poate avea și momente când este neascultător și se comportă ca un clovn. Un super companion dacă îi poți satisface nevoile – nu-i place să fie separat de cei dragi prea mult timp.

Sănătate

Cele mai frecvente probleme de sănătate au legătură cu fața plată a Mopsului, care poate duce la obstrucționarea căilor respiratorii și la dificultăți în respirație. Supra-solicitarea și supra-încălzirea trebuie așadar evitate. Sunt de asemenea predispuși la probleme oculare și ca multe alte rase mici pot suferi de dislocarea temporară a rotulelor (luxating patellas).

Exerciții

Mopsul are nevoie doar de aproximativ o jumătate de oră de mișcare pe zi, însă va fi bucuros să bată drumurile împreună cu tine toată ziua și să te însoțească acolo unde ai treabă. Nu-l pune să facă mișcare în apă caldă și nu-l ține în mașină nici măcar când este puțin cald, deoarece poate avea dificultăți în respirație.

Nutriție

Cățeii de salon au un metabolism rapid, ceea ce înseamnă că ard caloriile foarte repede, deși stomacul lor mic le impune să mănânce puțin și des. Mâncărurile pentru rasele mici sunt create special pentru a conține nivelurile adecvate de nutrienți cheie și au dimensiuni mai mici ale bolului alimentar pentru a se potrivi gurii lor mici. Aceasta încurajează de asemenea mestecatul și îmbunătățește digestia.

Îngrijire

Blana Mopsului nu este deloc pretențioasă, necesitând doar un periaj rapid o dată pe săptămână. Cu toate acestea, pliul de pe nasul câinelui va avea nevoie de curățare zilnică, iar urechile și ochii vor fi verificați de asemenea în fiecare zi.