OpenOpen

Mastiff de Napoli

Mastiff de Napoli

Câine gigant, maiestuosul Mastiff de Napoli este puternic și musculos. Mai mult lung decât înalt, un mascul adult are o înălțime de 65-75 de centimetri și cântărește 50-70 de kilograme, iar femelele ceva mai puțin. Blana scurtă și deasă poate avea mai multe culori și nuanțe (negru, albastru, gri, maro) inclusiv pestriț, iar pielea este destul de liberă pe corp și cap – deși nu ar trebui să fie excesiv de liberă.

Mastiff de Napoli
  • Mărime : Gigant
  • Îngrijire : O dată pe săptămână
Mastiff de Napoli
  • Blană : Scurt/fin
  • Năpârlire : Moderat
  • Gălăgie : Nu foarte zgomotos
  • Alergii : Nu
  • Grup : De lucru
Mastiff de Napoli
  • Singur : 1-3 ore
  • Alte animale : Mic
  • Pază : Mare

Origine

Rasa de câini Mastiff de Napoli provine din tipul antic de câine Molossus – o rasă de pază mare și feroce folosită de romani. Se crede că erau folosiți în arene, dar și pe post de câini feroce de război . Mastifful de Napoli era folosit pe post de câine de poliție, dar și ca paznic, acesta fiind rolul lui de bază. Se spune că atunci când lucra pe moșiile din Napoli cunoștea instinctiv granițele pe care era însărcinat să le protejeze și era lăsat liber să hoinărească în acel perimetru.

Personalitate

În principal o rasă de pază, Mastifful de Napoli este vigilent în permanență. Cu un temperament echilibrat, el este loial celor dragi și ușor distant. Având în vedere tendințele lui naturale de protecție, socializarea timpurie este esențială și are nevoie de stăpâni experimentați. Dacă este crescut împreună cu alt câine va trăi bucuros cu unul, însă este mai bine să fie de sex opus. Costul îngrijirii unui câine atât de mare ar trebui să fie bine chibzuit înainte de a-l cumpăra.

Sănătate

Ca și multe alte rase, Mastifful de Napoli poate suferi ocazional de boli ereditare ale ochilor și displazie de șold și cot (afecțiuni ale încheieturilor care pot fi dureroase și pot duce la probleme de mobilitate). De aceea verificarea ochilor și evaluarea șoldurilor câinilor înainte de împerechere sunt importante. Sunt de asemenea predispuși în mod special la infecții ale pielii.

Exerciții

Pentru un adult este nevoie de aproximativ o oră de mișcare, însă atâta timp cât este încă în creștere, un pui nu ar trebui să fie suprasolicitat pentru că își poate distruge încheieturile.

Nutriție

Câinii de talie gigantică, în afară de faptul că au un apetit gigantic, beneficiază de o balanță diferită minerale și vitamine, care să susțină diferitele nevoi ale încheieturilor și cartilajelor. Mastifful de Napoli este de asemenea predispus la balonare și probleme stomacale; mesele mai mici și mai frecvente pot ajuta la reducerea acestui risc.

Îngrijire

Blana scurtă necesită puțină întreținere, o îngrijire săptămânală fiind suficientă. Însă de mai multe ori pe zi va fi nevoie să ștergi gura câinelui și urmele de salivă lăsate prin casă și pe mobilă, iar pliurile de pe față și zona gurii trebuie curățate o dată sau de două ori pe săptămână.