OpenOpen

Marele Danez

Marele Danez

Marele Danez este un câine masiv, musculos și puternic. Capul este dreptunghiular și cu un aspect alungit. Blana scurtă și lucioasă poate fi cafenie, neagră, albastră, pestriță sau bălțată. După vârsta de 18 luni înălțimea minimă ideală a câinilor ar trebui să fie de 76cm, iar greutatea de 54kg. Femelele de aceeași vârstă ar trebui să aibă minim 71cm și 46kg.

Marele Danez
  • Mărime : Gigant
  • Îngrijire : Mai puțin de 1 dată pe săptămână
Marele Danez
  • Blană : Scurt/fin
  • Năpârlire : Mic
  • Gălăgie : Nu foarte zgomotos
  • Alergii : Nu
  • Grup : De lucru
Marele Danez
  • Singur : 1-3 ore
  • Alte animale : Mediu
  • Pază : Mare

Origine

Câini asemănători Marelui Danez au fost văzuți în picturile din mormintele egiptene din anul 2200AC. Aveau picioare mai scurte și semănau cu Mastiffii la forma corpului. Aceste tipuri de câini și-au făcut loc prin intermediul comercianților în multe alte țări. Ulterior, în Germania s-a continuat dezvoltarea rasei până la câinele pe care îl cunoaștem astăzi. Se crede că tipul original de Mastiff a fost încrucișat cu un Greyhound pentru a obține câinele agil, suplu cunoscut sub numele de Marele Danez. Inițial au fost folosiți pentru asmuțirea taurilor și în 1592 erau folosiți de nobilime pentru vânarea mistreților sălbatici. La 1800 erau folosiți de moșieri pentru vânarea animalelor mari.

Personalitate

Marele Danez este un câine afectuos. Poate deveni foarte apropiat și loial familiei și prietenilor apropriați care vin frecvent în vizită și sunt perfecți pentru o familie activă. Sunt foarte prompți în a avertiza familia în legătură cu străinii care se apropie de teritoriul lor, deoarece sunt câini de pază excelenți. Socializarea și dresajul la vârstă mică sunt deosebit de importante la un asemenea gigant canin.

Sănătate

Marele Danez este predispus la o serie de probleme care sunt frecvent întâlnite la rasele mari de câini, inclusiv o afecțiune specifică a stomacului (dilatația gastrică-volvulus), boli ale inimii, o varietate de boli ale oaselor și un anumit tip de tumoare agresivă a oaselor (osteosarcom).

Exerciții

Un adult în formă va avea nevoie de aproximativ două ore de mișcare zilnic. Le plac plimbările și vor însoți bucuroși familia în activitățile desfășurate în natură, însă le place și să-și petreacă timpul în fața focului, bucurându-se de orice formă de confort disponibilă. Antrenamentul se va face în limite rezonabile în perioada de creștere, deoarece prea mult poate cauza probleme la oase, încheieturi și mușchi.

Nutriție

Câinii de talie gigant, în afară de faptul că au un apetit gigantic, beneficiază de un aport diferit de nutrienți, care include minerale și vitamine care să susțină nevoile diferite ale încheieturilor și cartilajelor. Marele Danez este predispus spre balonare și probleme stomacale; încearcă să le administrezi mese mai mici și mai frecvente pentru a ajuta la reducerea riscului.

Îngrijire

Blana scurtă, lucioasă și deasă a Marelui Danez necesită puțină întreținere, iar îngrijirea se va face cam la o săptămână – 10 zile. Ei pot fi periați folosind o mănușă de cauciuc, care va îndepărta părul căzut și mort.