OpenOpen

Malamut de Alaska

Malamut de Alaska

Cu un aspect asemănător cu al raselor de lupi, câinele Malamut este o rasă de câini mare, impunătoare, care are caracteristicile tipice ale unui Spitz (o coadă adesea curbată spre spate, o blană foarte groasă, urechi ascuțite și un cap în formă de triunghi). Câinele Malamult mascul ajunge la o înălțime de 64-71cm la maturitate, în timp ce femeia atinge 58-66cm, având o greutate care variază între 38 și 56kg. Blana are culori și nuanțe variate – de la alb și gri deschis până la negru, și de la auriu la roșcat și roșu închis, cu pete.

Malamut de Alaska
  • Mărime : Mare
  • Îngrijire : Zilnic
Malamut de Alaska
  • Blană : Mediu/lung
  • Năpârlire : Moderat
  • Gălăgie : Vocal
  • Alergii : Nu
  • Grup : De lucru
Malamut de Alaska
  • Singur : 1-3 ore
  • Alte animale : Mic
  • Pază : Scăzut

Origine

Un trib inuit nomad din Nord-Vestul Alaskăi, denumit Mahlemut, a creat această rasă pentru tracțiunea încărcăturilor grele în condiții meteorologice extrem de dure și pentru a ajuta la vânătoare. Malamutul de Alaska are origini comune cu alte rase arctice, cum ar fi câinele Samoyed și rasa Husky Siberian, deși nu a fost făcut pentru viteză, ci pentru forță. Cu blana sa groasă, dublă, cu forța și robustețea sa, nu este de mirare că rasa de câine Malamut a ajutat la tragerea încărcăturilor în expedițiile polare – ceva ce puține alte rase ar putea suporta.

Personalitate

Poate că arată ca un lup, dar nu se comportă ca unul! Câinele Malamut este un animal afectuos, prietenos, deși poate că nu este rasa ideală pentru un proprietar care își cumpără primul câine. Îi place să sape și să urle și poate avea un apetit ridicat pentru creaturi mici și blănoase – fie că sunt veverițe, pisici, câini mici. De aceea socializarea timpurie și dresajul continuu pe toată durata vieții – inclusiv lucrul la un semnal de întoarcere solid – sunt esențiale.

Sănătate

Ca și în cazul multor alte rase, câinii Malamut de Alaska pot suferi de boli ereditare ale ochilor și displazie de șold (o boală care poate duce la probleme de mobilitate). Controlul ochilor și evaluarea șoldurilor înainte de împerechere sunt așadar importante.

Exerciții

Rasa de câine Malamut necesită cel puțin două ore de mișcare pe zi, de preferat chiar mai mult. Adoră tracțiunea, așadar dresajul precoce pentru tracțiune este esențial! Multora le place crossul canin, unde pot alerga împreună cu stăpânii lor, însă trebuie evitată mișcarea susținută în căldură.

Nutriție

Fiind câini de talie mare și având un apetit mare, ei beneficiază de aport diferit de nutrienți care include minerale și vitamine comparativ cu câinii de talie mai mică. Rasa de câini Malamut de Alaska este predispusă spre balonare și probleme stomacale; mesele mai mici și mai frecvente pot ajuta la minimizarea acestui risc.

Îngrijire

Cu un strat de puf care poate atinge o grosime de 5cm, împreună cu un strat de blană groasă și aspră deasupra, rasa Malamut este bine protejată împotriva vremii aspre, nefavorabile. Dar într-o locuință cu încălzire centrală câinele pierde o cantitate mare de păr! Periajul zilnic va ajuta la captarea unei cantități mari de păr căzut.