Lhasa Apso

Lhaso Apso
Lhasa Apso este un cățel solid, cu blană lungă. Sunt mai degrabă lungi decât înalți. Pot avea o varietate întreagă de culori: auriu, nisipiu, galben-miere, gri închis, gresie, fumuriu, parțial colorat, negru, alb sau maro. Masculii adulți măsoară 25 de centimetri, iar femelele adulte ceva mai puțin. Cântăresc 6-7 kilograme la maturitate.
 • Câine potrivit pentru proprietarii fără experiență
 • Dresaj de bază necesar
 • Preferă plimbările liniștite
 • Agreează o plimbare de jumătate de oră pe zi
 • Câine mic
 • Minimum de salivare
 • Requires grooming daily
 • Rasă hipoalergenică
 • Câine comunicativ și vocal
 • Câine de pază. Latră și alertează
 • Se înțelege grozav cu alte animale
 • Câine perfect pentru familie

Origine

Rasa de câini Lhasa Apso a fost crescută în Tibet, de călugări și de nobili, timp de cel puțin două mii de ani. Erau folosiți ca și câini de pază în temple și mănăstiri. Oamenii din Tibet respectau foarte mult acești căței, deoarece credeau că erau reîncarnarea lamei sfinte. Nu erau niciodată vânduți sau cumpărați, ci erau oferiți drept daruri, iar primirea unui asemenea dar era considerată o mare onoare.

Personalitate

Câinele Lhasa Apso este loial și de încredere. Se înțelege bine cu copiii și cu alți câini. Sunt o rasă independentă și sunt prudenți cu străinii, însă cu răbdare și consecvență pot deveni relativ supuși. Sunt destul de sensibili, prin urmare nu răspund bine dacă ridicați vocea.

Sănătate

Ca și la multe alte rase, pot apărea boli ereditare ale ochilor, de aceea se recomandă testarea vederii. Sunt de asemenea predispuși la anumite boli de piele.

Exerciții

Câinele Lhasa Apso adult are nevoie de minim o jumătate de oră de mișcare pe zi. Au multă energie, însă sunt la fel de fericiți să stea acasă și să se joace, după cum sunt dacă merg kilometri întregi. Sunt perfect mulțumiți dacă ies la mai multe plimbări scurte în fiecare zi.

Nutriție

Câinii de talie mică au un metabolism rapid, ceea ce înseamnă că ard caloriile foarte repede, deși stomacul lor mic le impune să mănânce puțin și des. Mâncărurile pentru rasele mici sunt create special pentru a conține nivelurile adecvate de nutrienți cheie și au dimensiuni mai mici ale bolului alimentar pentru a se potrivi gurii lor mici. Aceasta încurajează de asemenea mestecatul și îmbunătățește digestia.

Îngrijire

Cerințele de îngrijire sunt considerabile pentru micul Lhasa Apso. Stratul superior al blănii este lung, greu și relativ aspru la atingere. Stratul inferior este ceva mai scurt și mai moale și trebuie să fie pieptănat pentru a preveni formarea de smocuri și noduri. Dacă blana îți pune prea multe probleme o poți păstra scurtă; un îngrijitor profesionist sau crescătorul te poate sfătui cum să faci acest lucru.

Cele mai bune rase de câini pentru copii

Deși majoritatea câinilor sunt considerați în mod tradițional că au un comportament frumos față de copii, toți câinii și copiii trebuie învățați să se înțeleagă și să se respecte reciproc, pentru a fi în siguranță împreună. Chiar și așa, câinii și copiii mici nu ar trebui să fie lăsați singuri împreună, iar adulții ar trebui să supravegheze toate interacțiunile dintre ei

E aceasta rasa potrivită pentru tine?

E aceasta rasa potrivită pentru tine?

Toți câinii au personalitatea lor, însă unele instincte și comportamente sunt moștenite. Folosește selectorul de rase și află ce rase de câini se potrivesc cel mai bine cu preferințele și stilul tău de viață. Dacă tu și câinele aveți lucruri în comun, cresc șansele unei vieți fericite și împlinite împreună.

Ce să mai iei în calcul

Adopție

Adopția unui câine de la un adăpost sau o organizație neguvernamentală îți poate aduce incredibil de multă împlinire. Deseori, înseamnă că îi oferi o a doua șansă la viață. Sunt mulți câini în căutarea unei case primitoare. Centrele recunoscute vor acorda multă atenție potrivirii dintre oameni și câini. Personalul învață tot ce poate despre câini și vor vrea să afle și lucruri despe tine, familia ta și stilul de viață, înainte de a-ți recomanda vreun câine. De asemenea, vor fi încântați să îți ofere sfaturi și să îți răspundă la orice eventuale întrebări înainte sau după adopție.

Alegerea unui crescător bun

Dacă te-ai hotărât să alegi un câine cu pedigree, atunci asigură-te că apelezi la un crescător cu reputație bună. Principalul avantaj în cumpărarea unui câine de rasă este că vei ști destul de bine cum va arăta și în ce fel i se va contura personalitatea. Contactează-ți veterinarul pentru mai multe informații despre bolile infecțioase, predispozițiile genetice și nevoile de îngrijire, pentru a fi complet pregătit atunci când întâmpini un câine la tine acasă.

Întâmpinarea câinelui acasă

Când ești pe cale să aduci un pui de câine sau un câine adult pentru prima oară, e normal ca toți ai casei să fie plini de entuziasm. Te-ar putea ajuta ceva care să te distragă, așa că e un moment perfect să te ocupi de câteva pregătiri pentru marea sosire.