OpenOpen

Lhaso Apso

Lhaso Apso

Lhasa Apso este un cățel solid, cu blană lungă. Sunt mai degrabă lungi decât înalți. Pot avea o varietate întreagă de culori: auriu, nisipiu, galben-miere, gri închis, gresie, fumuriu, parțial colorat, negru, alb sau maro. Masculii adulți măsoară 25 de centimetri, iar femelele adulte ceva mai puțin. Cântăresc 6-7 kilograme la maturitate.

Lhaso Apso
  • Mărime : Mic
  • Îngrijire : Zilnic
Lhaso Apso
  • Blană : Mediu/lung
  • Năpârlire : Nu există
  • Gălăgie : Nu foarte zgomotos
  • Alergii : Da
  • Grup : Utilitar
Lhaso Apso
  • Singur : Mai puțin de 1 oră
  • Alte animale : Mare
  • Pază : Mediu

Origine

Rasa de câini Lhasa Apso a fost crescută în Tibet, de călugări și de nobili, timp de cel puțin două mii de ani. Erau folosiți ca și câini de pază în temple și mănăstiri. Oamenii din Tibet respectau foarte mult acești căței, deoarece credeau că erau reîncarnarea lamei sfinte. Nu erau niciodată vânduți sau cumpărați, ci erau oferiți drept daruri, iar primirea unui asemenea dar era considerată o mare onoare.

Personalitate

Câinele Lhasa Apso este loial și de încredere. Se înțelege bine cu copiii și cu alți câini. Sunt o rasă independentă și sunt prudenți cu străinii, însă cu răbdare și consecvență pot deveni relativ supuși. Sunt destul de sensibili, prin urmare nu răspund bine dacă ridicați vocea.

Sănătate

Ca și la multe alte rase, pot apărea boli ereditare ale ochilor, de aceea se recomandă testarea vederii. Sunt de asemenea predispuși la anumite boli de piele.

Exerciții

Câinele Lhasa Apso adult are nevoie de minim o jumătate de oră de mișcare pe zi. Au multă energie, însă sunt la fel de fericiți să stea acasă și să se joace, după cum sunt dacă merg kilometri întregi. Sunt perfect mulțumiți dacă ies la mai multe plimbări scurte în fiecare zi.

Nutriție

Câinii de talie mică au un metabolism rapid, ceea ce înseamnă că ard caloriile foarte repede, deși stomacul lor mic le impune să mănânce puțin și des. Mâncărurile pentru rasele mici sunt create special pentru a conține nivelurile adecvate de nutrienți cheie și au dimensiuni mai mici ale bolului alimentar pentru a se potrivi gurii lor mici. Aceasta încurajează de asemenea mestecatul și îmbunătățește digestia.

Îngrijire

Cerințele de îngrijire sunt considerabile pentru micul Lhasa Apso. Stratul superior al blănii este lung, greu și relativ aspru la atingere. Stratul inferior este ceva mai scurt și mai moale și trebuie să fie pieptănat pentru a preveni formarea de smocuri și noduri. Dacă blana îți pune prea multe probleme o poți păstra scurtă; un îngrijitor profesionist sau crescătorul te poate sfătui cum să faci acest lucru.