OpenOpen

Laeken Ciobănesc Belgian

Laeken Ciobănesc Belgian

Rasa de câini Laekenois este de talie medie/mare, este acoperită de un păr aspru și are un aspect pătrățos. Blana rezistentă la intemperii poate fi roșcată cu umbre negre în principal pe bot și pe coadă. Masculii adulți ar trebui să măsoare între 61-66cm, iar femelele între 56-61cm. Cântăresc între 27,5-28,5kg.

Laeken Ciobănesc Belgian
  • Mărime : Mare
  • Îngrijire : O dată pe săptămână
Laeken Ciobănesc Belgian
  • Blană : Mediu/lung
  • Năpârlire : Mic
  • Gălăgie : Nu foarte zgomotos
  • Alergii : Nu
  • Grup : Pastoral
Laeken Ciobănesc Belgian
  • Singur : 1-3 ore
  • Alte animale : Mediu
  • Pază : Mare

Origine

Există patru varietăți de Ciobănesc Belgian –Groenendael, Tervueren, Malinois și Laeken – denumite după zonele din Belgia din care provin. Câinele Laeken este cea mai rară dintre cele patru varietăți. Ei au fost folosiți inițial pentru conducerea turmelor și pentru a păzi câmpurile de in, unde pânze scumpe erau întinse în soare și în ploaie. Deoarece au blana aspră și sârmoasă, erau ideali pentru lucrul în aer liber în orice condiții de vreme. Astăzi sunt folosiți de armata și poliția belgiană.

Personalitate

Ca și animal de companie, este un prieten devotat; nu-i place să fie separat de familia sa, preferând să se implice în toate activitățile. Afectuos cu cei dragi, are un instinct natural de a-și proteja casa și familia – un instinct care apare natural și nu e nevoie sa fie încurajat. Socializarea timpurie este vitală pentru toți câinii cu tendințe de apărare, inclusiv câinele Laeken, în special pentru că poate fi certăreț cu alți câini dacă duce lipsă de experiențe pozitive când este pui.

Sănătate

Ca multe alte rase, toate varietățile de Belgian pot suferi de boli ereditare ale ochilor și de displazie de șold (o afecțiune care poate aduce probleme de mobilitate). Controlul ochilor și evaluarea șoldurilor înainte de împerechere sunt de aceea importante.

Exerciții

Laeken are nevoie de peste două ore de antrenament zilnic și stimulare mentală. Foarte ușor de dresat, el poate excela la agilitate, supunere și alte sporturi canine. Sunt câini foarte activi și nu ar trebui luați în considerare ca animale de companie dacă urmează să fie lăsați singuri toată ziua.

Nutriție

Fiind câini de talie mare și având un apetit sănătos, ei beneficiază de un aport de nutrienți diferit, inclusiv minerale și vitamine comparativ cu câinii de talie mai mică.

Îngrijire

Laeken are o blană aspră și sârmoasă care nu ar trebui să fie ondulată. Lungimea blănii este de aproximativ 6cm. Necesitând destul de puțină întreținere, blana va avea nevoie de îngrijire cam o dată pe săptămână.