OpenOpen

Kooikerhoundje

Kooikerhoundje

Fiind un câine foarte atractiv de talie mică/medie, Kooiker își ține capul mândru și este mai degrabă lung decât înalt, adulții masculi având o înălțime de 35-40cm și o greutate de 9-11kg. Are o blană de lungime medie care este dreaptă sau ușor ondulată, albă cu pete roșu-oranj. Urechile au picățele negre și păr mai lung, cunoscut drept „cercei”.

Kooikerhoundje
  • Mărime : Mediu
  • Îngrijire : Minim o dată pe săptămână
Kooikerhoundje
  • Blană : Mediu/lung
  • Năpârlire : Moderat
  • Gălăgie : Vocal
  • Alergii : Nu
  • Grup : Câine de vânătoare
Kooikerhoundje
  • Singur : Mai puțin de 1 oră
  • Alte animale : Mic
  • Pază : Mare

Origine

Rasa de câini Kooikerhondje („kooiker's dog”, cunoscut și sub numele de câinele „Kooiker”) este o rasă recunoscută în Olanda din secolul al XVII-lea și se crede că descinde din câini de tip spaniel care au sosit în zonă din Spania în secolul al XVI-lea. Funcția inițială a rasei era aceea de câine-momeală – o sarcină pe care unii încă o mai îndeplinesc și astăzi. Câinele atrăgea atenția rațelor și le ademenea către kooiker (persoana însărcinată cu vânătoare) și plasele acestuia. Rasa s-a schimbat foarte puțin de-a lungul secolelor, după cum reiese din arta maeștrilor olandezi.

Personalitate

Prietenos, alert și blând cu oamenii, Kooikerhondje poate fi distant față de cei pe care nu-i cunoaște, însă este iubitor cu familia. Poate crea probleme altor câini, astfel încât socializarea timpurie și solidă este deosebit de importantă. Kooiker iubește dresajul și noile provocări.

Sănătate

Ca urmare a creșterii lui responsabile, majoritatea bolilor ereditare recunoscute anterior la această rasă (cum ar fi epilepsia și dislocarea rotulelor) sunt acum întâlnite doar rareori.

Exerciții

Câinele Kooiker are nevoie de minim o oră de mișcare pe zi. După cum e de așteptat, iubește apa și se va arunca adesea în orice formă de apă găsește în timpul unei plimbări. În afară de sporturile canine (agilitate etc.), unii dintre Kooikers încă lucrează ca momeală pentru rațe – fie pentru vânătoare, fie pentru prinderea păsărilor.

Nutriție

Dieta câinelui tău trebuie să conțină un aport potrivit de substanțe din principalele grupe de nutrienți, inclusiv o cantitate constantă de apă proaspătă.

Îngrijire

Blana rezistentă la apă rezistă de asemenea și la noroi – după ce se usucă, de obicei se curăță imediat prin periaj. Îngrijirea o dată pe săptămână ar trebui să fie suficientă, însă fiți foarte atenți la părul mai lung din jurul urechilor și de pe coadă și picioare, deoarece blana se poate încurca dacă este neglijată.