Kooikerhondje

Kooikerhoundje
Fiind un câine foarte atractiv de talie mică/medie, Kooiker își ține capul mândru și este mai degrabă lung decât înalt, adulții masculi având o înălțime de 35-40cm și o greutate de 9-11kg. Are o blană de lungime medie care este dreaptă sau ușor ondulată, albă cu pete roșu-oranj. Urechile au picățele negre și păr mai lung, cunoscut drept „cercei”.
 • Câine potrivit pentru proprietarii cu niște experiență
 • Niște dresaj necesar
 • Preferă plimbările pline de energie
 • Agreeeză o plimbare de peste două ore pe zi
 • Câine mediu
 • Salivează un pic
 • Are nevoie de periere la două zile
 • Rasă non hipoalergenică
 • Câine comunicativ și vocal
 • Câine care nu e de pază
 • Ar putea avea nevoie de dresaj pentru a trăi cu alte animale
 • Ar putea avea nevoie de dresaj pentru a trăi cu copii

Origine

Rasa de câini Kooikerhondje („kooiker's dog”, cunoscut și sub numele de câinele „Kooiker”) este o rasă recunoscută în Olanda din secolul al XVII-lea și se crede că descinde din câini de tip spaniel care au sosit în zonă din Spania în secolul al XVI-lea. Funcția inițială a rasei era aceea de câine-momeală – o sarcină pe care unii încă o mai îndeplinesc și astăzi. Câinele atrăgea atenția rațelor și le ademenea către kooiker (persoana însărcinată cu vânătoare) și plasele acestuia. Rasa s-a schimbat foarte puțin de-a lungul secolelor, după cum reiese din arta maeștrilor olandezi.

Personalitate

Prietenos, alert și blând cu oamenii, Kooikerhondje poate fi distant față de cei pe care nu-i cunoaște, însă este iubitor cu familia. Poate crea probleme altor câini, astfel încât socializarea timpurie și solidă este deosebit de importantă. Kooiker iubește dresajul și noile provocări.

Sănătate

Ca urmare a creșterii lui responsabile, majoritatea bolilor ereditare recunoscute anterior la această rasă (cum ar fi epilepsia și dislocarea rotulelor) sunt acum întâlnite doar rareori.

Exerciții

Câinele Kooiker are nevoie de minim o oră de mișcare pe zi. După cum e de așteptat, iubește apa și se va arunca adesea în orice formă de apă găsește în timpul unei plimbări. În afară de sporturile canine (agilitate etc.), unii dintre Kooikers încă lucrează ca momeală pentru rațe – fie pentru vânătoare, fie pentru prinderea păsărilor.

Nutriție

Dieta câinelui tău trebuie să conțină un aport potrivit de substanțe din principalele grupe de nutrienți, inclusiv o cantitate constantă de apă proaspătă.

Îngrijire

Blana rezistentă la apă rezistă de asemenea și la noroi – după ce se usucă, de obicei se curăță imediat prin periaj. Îngrijirea o dată pe săptămână ar trebui să fie suficientă, însă fiți foarte atenți la părul mai lung din jurul urechilor și de pe coadă și picioare, deoarece blana se poate încurca dacă este neglijată.

Cele mai bune rase de câini pentru copii

Deși majoritatea câinilor sunt considerați în mod tradițional că au un comportament frumos față de copii, toți câinii și copiii trebuie învățați să se înțeleagă și să se respecte reciproc, pentru a fi în siguranță împreună. Chiar și așa, câinii și copiii mici nu ar trebui să fie lăsați singuri împreună, iar adulții ar trebui să supravegheze toate interacțiunile dintre ei

E aceasta rasa potrivită pentru tine?

E aceasta rasa potrivită pentru tine?

Toți câinii au personalitatea lor, însă unele instincte și comportamente sunt moștenite. Folosește selectorul de rase și află ce rase de câini se potrivesc cel mai bine cu preferințele și stilul tău de viață. Dacă tu și câinele aveți lucruri în comun, cresc șansele unei vieți fericite și împlinite împreună.

Ce să mai iei în calcul

Adopție

Adopția unui câine de la un adăpost sau o organizație neguvernamentală îți poate aduce incredibil de multă împlinire. Deseori, înseamnă că îi oferi o a doua șansă la viață. Sunt mulți câini în căutarea unei case primitoare. Centrele recunoscute vor acorda multă atenție potrivirii dintre oameni și câini. Personalul învață tot ce poate despre câini și vor vrea să afle și lucruri despe tine, familia ta și stilul de viață, înainte de a-ți recomanda vreun câine. De asemenea, vor fi încântați să îți ofere sfaturi și să îți răspundă la orice eventuale întrebări înainte sau după adopție.

Alegerea unui crescător bun

Dacă te-ai hotărât să alegi un câine cu pedigree, atunci asigură-te că apelezi la un crescător cu reputație bună. Principalul avantaj în cumpărarea unui câine de rasă este că vei ști destul de bine cum va arăta și în ce fel i se va contura personalitatea. Contactează-ți veterinarul pentru mai multe informații despre bolile infecțioase, predispozițiile genetice și nevoile de îngrijire, pentru a fi complet pregătit atunci când întâmpini un câine la tine acasă.

Întâmpinarea câinelui acasă

Când ești pe cale să aduci un pui de câine sau un câine adult pentru prima oară, e normal ca toți ai casei să fie plini de entuziasm. Te-ar putea ajuta ceva care să te distragă, așa că e un moment perfect să te ocupi de câteva pregătiri pentru marea sosire.