OpenOpen

Groenendael Ciobănesc Belgian

Groenendael Ciobănesc Belgian

Câinele Groenendael este o rasă de talie medie, cu părul lung, care are un aspect pătrățos. Deși este deseori confundat de publicul larg cu Ciobănescul German cu Păr Lung, acesta are un profil mai pătrățos, are o osatură mai suplă și are un cap mai rafinat, cu o mișcare lejeră și vioaie. Rasa Groenendael este neagră, iar masculii adulți măsoară între 61-66 de centimetri, în timp ce femelele adulte ating 56-61 de centimetri. Ei cântăresc între 27.5-28.5 kilograme.

Groenendael Ciobănesc Belgian
  • Mărime : Mare
  • Îngrijire : Minim o dată pe săptămână
Groenendael Ciobănesc Belgian
  • Blană : Mediu/lung
  • Năpârlire : Moderat
  • Gălăgie : Nu foarte zgomotos
  • Alergii : Nu
  • Grup : Pastoral
Groenendael Ciobănesc Belgian
  • Singur : 1-3 ore
  • Alte animale : Mediu
  • Pază : Mare

Origine

Există patru varietăți de Ciobănesc Belgian –Groenendael, Tervueren, Malinois și Laeken – denumite după zonele din Belgia din care provin. Ciobăneștii din Belgia au fost recunoscuți încă din Evul Mediu. În anii 1890 un profesor de la Școala Belgiană de Științe Veterinare a înregistrat standarde pentru diversele varietăți de ciobănești belgieni. S-a menționat că erau toți foarte asemănători ca tipologie, principala diferență fiind blana. Profesorul i-a împărțit atunci în varietăți și a recomandat creșterea lor ca rase separate. Rasa de câini Groenendael a fost dezvoltată dintr-o cățea neagră din tipul de ciobănesc belgian, încrucișată cu un alt câine negru de turmă. Puiul rezultat a devenit strămoșul lui Groenendael.

Personalitate

Groenendael este un companion afectuos și devotat care dorește să ia parte la orice activitate. Instinctele sale naturale de câine de pază vor apărea ori de câte ori simte că este necesar. Își vor proteja casa și familia, astfel încât nu e recomandat să-i încurajezi instinctele de pază când este pui, deoarece ar putea începe să te păzească și în situații „normale”. Socializarea timpurie și solidă este obligatorie la această rasă.

Sănătate

Ca multe alte rase, toate varietățile de Belgian pot suferi de boli ereditare ale ochilor și de displazie de șold (o afecțiune care poate aduce probleme de mobilitate). Controlul ochilor și evaluarea șoldurilor înainte de împerechere sunt de aceea importante.

Exerciții

Groenendael are nevoie de peste două ore de antrenament zilnic și stimulare mentală. Această rasă excelează la agilitate și supunere. Sunt câini foarte activi și nu ar trebui să fie luați în considerare ca animale de companie dacă urmează să fie lăsați singuri toată ziua.

Nutriție

Fiind câini de talie mare și având un apetit sănătos, ei beneficiază de un aport de nutrienți diferit, inclusiv minerale și vitamine comparativ cu câinii de talie mai mică.

Îngrijire

Groenendael este un câine cu păr lung, care necesită îngrijire de mai multe ori pe săptămână. Are un strat superior de blană lung, drept și bogat, cu un strat inferior extrem de dens. Masculii au o blană mai lungă decât femelele, iar „coama” din jurul gâtului este mai vizibilă la masculi.