OpenOpen

Gordon Setter

Gordon Setter

Câini mari, cu pieptul adânc și picioare musculoase, Gordon Setter-ii au un aspect general elegant și demn, asociat cu forță și cu capacitatea evidentă de a vâna ore în șir. Blana lor este mătăsoasă și dreaptă, neagră cu maro, cu păr abundent pe picioare, piept, stomac, urechi și coadă. Masculii adulți au 66 de centimetri înălțime și cântăresc aproximativ 29,5 kilograme; femelele adulte măsoară aproximativ 62 de centimetri și 25,5 kilograme.

Gordon Setter
  • Mărime : Mare
  • Îngrijire : Minim o dată pe săptămână
Gordon Setter
  • Blană : Mediu/lung
  • Năpârlire : Mic
  • Gălăgie : Nu foarte zgomotos
  • Alergii : Nu
  • Grup : Câine de vânătoare
Gordon Setter
  • Singur : 1-3 ore
  • Alte animale : Mediu
  • Pază : Scăzut

Origine

Originea rasei de câini Gordon Setter poate fi identificată în 1620, când era cunoscut drept „câinele setter negru cu roșcat”. Își datorează originile pointerului spaniol și diverselor rase timpurii de spaniel. Numele rasei a fost dat de al Patrulea Duce de Gordon, care și-a propus să bună bazele oficiale ale rasei la castelul său din Banffshire, Scoția, în 1827. Gordonul este singurul câine de vânătoare de origine scoțiană și a fost crescut în mod special pentru a vâna potârnichi. Având mai multă rezistență decât alte rase de vânătoare, Gordon Setterul se descurcă bine la vânat prin mlaștini și sunt cunoscuți pentru că aduc acasă mai multe păsări decât alți câini de vânătoare, deși poate din cauză că petrec mai mult timp căutând pe teren.

Personalitate

Este un câine blând și sensibil. Este un bun companion dacă face suficientă mișcare, în caz contrar putând deveni hiperactiv. Sociabil și prietenos, Gordon Setterul va fi devotat stăpânului său însă poate aștepta câteva minute să se acomodeze cu străinii. Trebuie să reții că un Gordon este mai hotărât decât alte rase de vânătoare și va avea nevoie de dresaj constant.

Sănătate

Ca și majoritatea raselor, Gordon Setterul poate suferi de diverse boli ereditare ale ochilor și de displazie de șold (o afecțiune a încheieturilor care poate duce la probleme de mobilitate). De aceea verificarea ochilor și evaluarea șoldurilor câinilor înainte de împerechere sunt importante.

Exerciții

Acest câine a fost creat pentru forță și rezistență și are reputația de a fi cel mai muncitor și mai insistent câine de vânătoare. Drept urmare, în calitate de animal de companie are nevoie de multă mișcare pentru a rămâne sănătos și fericit – peste două ore pe zi pentru un câine adult. Se recomandă implicarea lor în activități care să îi pună la lucru instinctul de vânător, cum ar fi dresajul pentru a adulmeca și concursurile pe câmp.

Nutriție

Câinii de talie mare, în afară de faptul că au un apetit mare, beneficiază de un aport diferit de nutrienți, care include minerale și vitamine, comparativ cu câinii de talie mai mică. Gordon Setterul este de asemenea predispus la balonare și probleme stomacale; mesele mai mici și mai frecvente pot ajuta la reducerea acestui risc.

Îngrijire

Fiind un câine cu blana semi-lungă, Gordon trebuie să fie periat și pieptănat regulat, cel puțin de două ori pe săptămână. Urechile trebuie de asemenea curățate regulat, deoarece sunt lungi și atârnate – genul care flutură în aer și poate suferi de infecții.