Gordon Setter

Gordon Setter
Câini mari, cu pieptul adânc și picioare musculoase, Gordon Setter-ii au un aspect general elegant și demn, asociat cu forță și cu capacitatea evidentă de a vâna ore în șir. Blana lor este mătăsoasă și dreaptă, neagră cu maro, cu păr abundent pe picioare, piept, stomac, urechi și coadă. Masculii adulți au 66 de centimetri înălțime și cântăresc aproximativ 29,5 kilograme; femelele adulte măsoară aproximativ 62 de centimetri și 25,5 kilograme.
 • Câine potrivit pentru proprietarii fără experiență
 • Niște dresaj necesar
 • Preferă plimbările pline de energie
 • Agreează o plimbare de una-două ore pe zi
 • Câine mare
 • Minimum de salivare
 • Are nevoie de periere la două zile
 • Rasă non hipoalergenică
 • Câine tăcut
 • Câine care nu e de pază
 • Ar putea avea nevoie de dresaj pentru a trăi cu alte animale
 • Câine perfect pentru familie

Origine

Originea rasei de câini Gordon Setter poate fi identificată în 1620, când era cunoscut drept „câinele setter negru cu roșcat”. Își datorează originile pointerului spaniol și diverselor rase timpurii de spaniel. Numele rasei a fost dat de al Patrulea Duce de Gordon, care și-a propus să bună bazele oficiale ale rasei la castelul său din Banffshire, Scoția, în 1827. Gordonul este singurul câine de vânătoare de origine scoțiană și a fost crescut în mod special pentru a vâna potârnichi. Având mai multă rezistență decât alte rase de vânătoare, Gordon Setterul se descurcă bine la vânat prin mlaștini și sunt cunoscuți pentru că aduc acasă mai multe păsări decât alți câini de vânătoare, deși poate din cauză că petrec mai mult timp căutând pe teren.

Personalitate

Este un câine blând și sensibil. Este un bun companion dacă face suficientă mișcare, în caz contrar putând deveni hiperactiv. Sociabil și prietenos, Gordon Setterul va fi devotat stăpânului său însă poate aștepta câteva minute să se acomodeze cu străinii. Trebuie să reții că un Gordon este mai hotărât decât alte rase de vânătoare și va avea nevoie de dresaj constant.

Sănătate

Ca și majoritatea raselor, Gordon Setterul poate suferi de diverse boli ereditare ale ochilor și de displazie de șold (o afecțiune a încheieturilor care poate duce la probleme de mobilitate). De aceea, verificarea ochilor și evaluarea șoldurilor câinilor înainte de împerechere sunt importante.

Exerciții

Acest câine a fost creat pentru forță și rezistență și are reputația de a fi cel mai muncitor și mai insistent câine de vânătoare. Drept urmare, în calitate de animal de companie are nevoie de multă mișcare pentru a rămâne sănătos și fericit – peste două ore pe zi pentru un câine adult. Se recomandă implicarea lor în activități care să îi pună la lucru instinctul de vânător, cum ar fi dresajul pentru a adulmeca și concursurile pe câmp.

Nutriție

Câinii de talie mare, în afară de faptul că au un apetit mare, beneficiază de un aport diferit de nutrienți, care include minerale și vitamine, comparativ cu câinii de talie mai mică. Gordon Setterul este de asemenea predispus la balonare și probleme stomacale; mesele mai mici și mai frecvente pot ajuta la reducerea acestui risc.

Îngrijire

Fiind un câine cu blana semi-lungă, Gordon trebuie să fie periat și pieptănat regulat, cel puțin de două ori pe săptămână. Urechile trebuie de asemenea curățate regulat, deoarece sunt lungi și atârnate – genul care flutură în aer și poate suferi de infecții.

Cele mai bune rase de câini pentru copii

Deși majoritatea câinilor sunt considerați în mod tradițional că au un comportament frumos față de copii, toți câinii și copiii trebuie învățați să se înțeleagă și să se respecte reciproc, pentru a fi în siguranță împreună. Chiar și așa, câinii și copiii mici nu ar trebui să fie lăsați singuri împreună, iar adulții ar trebui să supravegheze toate interacțiunile dintre ei

E aceasta rasa potrivită pentru tine?

E aceasta rasa potrivită pentru tine?

Toți câinii au personalitatea lor, însă unele instincte și comportamente sunt moștenite. Folosește selectorul de rase și află ce rase de câini se potrivesc cel mai bine cu preferințele și stilul tău de viață. Dacă tu și câinele aveți lucruri în comun, cresc șansele unei vieți fericite și împlinite împreună.

Ce să mai iei în calcul

Adopție

Adopția unui câine de la un adăpost sau o organizație neguvernamentală îți poate aduce incredibil de multă împlinire. Deseori, înseamnă că îi oferi o a doua șansă la viață. Sunt mulți câini în căutarea unei case primitoare. Centrele recunoscute vor acorda multă atenție potrivirii dintre oameni și câini. Personalul învață tot ce poate despre câini și vor vrea să afle și lucruri despe tine, familia ta și stilul de viață, înainte de a-ți recomanda vreun câine. De asemenea, vor fi încântați să îți ofere sfaturi și să îți răspundă la orice eventuale întrebări înainte sau după adopție.

Alegerea unui crescător bun

Dacă te-ai hotărât să alegi un câine cu pedigree, atunci asigură-te că apelezi la un crescător cu reputație bună. Principalul avantaj în cumpărarea unui câine de rasă este că vei ști destul de bine cum va arăta și în ce fel i se va contura personalitatea. Contactează-ți veterinarul pentru mai multe informații despre bolile infecțioase, predispozițiile genetice și nevoile de îngrijire, pentru a fi complet pregătit atunci când întâmpini un câine la tine acasă.

Întâmpinarea câinelui acasă

Când ești pe cale să aduci un pui de câine sau un câine adult pentru prima oară, e normal ca toți ai casei să fie plini de entuziasm. Te-ar putea ajuta ceva care să te distragă, așa că e un moment perfect să te ocupi de câteva pregătiri pentru marea sosire.