OpenOpen

Dog de Bordeaux

Dog de Bordeaux

Acest câine gigant are un cap mare, lat, rotund, cu multe pliuri. Are un gât puternic, musculos și un corp cu pieptul adânc și lat. Blana Dogului de Bordeaux este scurtă și destul de moale la atingere, putând avea toate nuanțele de cafeniu. Masculii adulți au o înălțime de aproximativ 60-68 de centimetri și cântăresc minim 50 de kilograme; femelele adulte au 58-66 de centimetri și minim 45 de kilograme.

Dog de Bordeaux
  • Mărime : Gigant
  • Îngrijire : O dată pe săptămână
Dog de Bordeaux
  • Blană : Scurt/fin
  • Năpârlire : Mic
  • Gălăgie : De obicei liniștit
  • Alergii : Nu
  • Grup : De lucru
Dog de Bordeaux
  • Singur : Mai puțin de 1 oră
  • Alte animale : Mediu
  • Pază : Mare

Origine

Dogul de Bordeaux este o rasă antică din Franța, despre care se crede că este descendentul direct al Molossului de Roma. Erau folosiți pe moșiile din Franța secolului al XII-lea pentru a vâna porci, mistreți, lupi și urși. În Evul Mediu erau folosiți pentru a conduce turmele de vite. Au fost folosiți chiar și în timpul războaielor pentru a păzi turmele, pentru gonirea animalelor și pentru luptele cu câini. Rasa a pierdut din popularitate în secolul al XX-lea, însă astăzi pare să se înmulțească din nou.

Personalitate

Dogul de Bordeaux este un câine care stabilește o legătură strânsă cu familia lui și urăște să fie separat de aceste perioade lungi. Își va proteja familia și teritoriul dacă sunt amenințați. Bine crescut, socializat și dresat, acesta se poartă foarte bine cu copiii și va accepta alte animale de casă din gospodărie dacă îi sunt prezentate când sunt pui. Le place să-i bucure pe cei din jur și are nevoie de un dresaj constant și calm.

Sănătate

Ca multe alte rase, Dogul de Bordeaux poate suferi de displazie de șold (o afecțiune care poate duce la probleme de mobilitate). De aceea evaluarea șoldurilor câinilor înainte de împerechere este foarte importantă. Este de asemenea predispus la infecții ale pielii în pliurile excesive.

Exerciții

Nu au nevoie de atât de multă mișcare pe cât te-ai aștepta – aproximativ o oră pe zi ar trebui să fie suficient pentru un adult. Câteva plimbări de-a lungul zilei ar trebui să fie suficiente, cu perioade scurte de alergare liberă și joacă. Prea multe exerciții la o vârstă fragedă pot duce la probleme cu oasele și încheieturile mai târziu în viață.

Nutriție

Fiind câini de rasă gigant și având un apetit gigantic, aceștia beneficiază de un aport diferit de minerale și vitamine, care susține nevoile diverse ale încheieturilor și cartilajului. Dogul de Bordeaux este predispus spre balonare și probleme stomacale; încearcă să-i administrezi mese mai mici și mai dese pentru a ajuta la reducerea acestui risc.

Îngrijire

Îngrijirea este relativ simplă. O mănușă de cauciuc peste blana scurtă o dată pe săptămână pentru a îndepărta părul căzut sau mort este tot ce are nevoie. Pliurile de piele de pe față ar trebui să fie curățate în mod regulat pentru a preveni apariția infecțiilor pielii.