OpenOpen

Ciobănescul de Estrela

Ciobănescul de Estrela

Acest câine de tip mastiff mare, puternic, atletic, are o înălțime de aproximativ 65-72cm (masculii) sau 62-68cm (femelele) la maturitate și cântărește 30-50kg. Blana lui poate fi de două tipuri: lungă sau scurtă, de culoare cafenie, pătată, gri-lup sau neagră.

Ciobănescul de Estrela
  • Mărime : Mare
  • Îngrijire : Minim o dată pe săptămână
Ciobănescul de Estrela
  • Blană : Mediu/lung
  • Năpârlire : Moderat
  • Gălăgie : Vocal
  • Alergii : Nu
  • Grup : Pastoral
Ciobănescul de Estrela
  • Singur : 1-3 ore
  • Alte animale : Mare
  • Pază : Mare

Origine

La origine o rasă de câini de pază din munții Estrela dn nordul Portugaliei, acest câine s-a dezvoltat fie din câinii de tip Mastiff pe care romanii îi aveau cu ei când au sosit în Peninsula Iberică, fie a venit o dată cu vizigoții invadatori. Nimeni nu știe sigur, însă, indiferent de originile lor exacte, nu există nicio îndoială că rasa de Ciobănesc de Estrela este una dintre cele mai vechi din Portugalia, folosită timp de secole pentru a păzi oile și caprele împotriva prădătorilor, inclusiv lupii. Zona geografică izolată înseamnă că rasa s-a schimbat puțin de-a lungul anilor.

Personalitate

Ciobănescul de Estrela este devotat și iubitor cu familia; cu ceilalți este rezervat, astfel câ socializarea timpurie și susținută cu oamenii și dresajul permanent sunt deosebit de importante. După cum te-ai putea aștepta de la o rasă de pază, este alert și gălăgios. În pofida gabaritului, este surprinzător de agil, astfel că se recomandă un gard de minim 1.80m înălțime.

Sănătate

Rasa de câini Estrela este în general robustă și sănătoasă. Cu toate acestea, ca și în cazul multor altor rase, poate suferi de displazie de șold (o afecțiune care poate duce la probleme de mobilitate). De aceea evaluarea șoldurilor câinilor înainte de împerechere este importantă. Sunt de asemenea predispuși la o anumită boală de inimă care este comună multor rase mari de câini.

Exerciții

Crescut pentru a patrula în munți, acest câine poate merge mulți kilometri și este deosebit de rezistent, însă aproximativ o oră de mișcare pe zi îl va face fericit. Este surprinzător de jucăuș, având în vedere gabaritul, și se va bucura să se joace cu stăpânul său. Poate fi încăpățânăt, însă este în general un elev fericit și va lua parte la căutări și salvări, ca și la exerciții de supunere și agilitate.

Nutriție

Câinii de talie mare, în afară de faptul că au un apetit impresionant, beneficiază și de o balanță diferită de nutrienți, inclusiv minerale și vitamine comparativ cu câinii de talie mai mică.

Îngrijire

Ciobănescul de Estrela poate avea două tipuri diferite de blană – lungă și scurtă. La ambele varietăți, blana dublă este formată dintr-un strat inferior dens și un strat superior gros cu o textură ușor aspră. Are păr mai scurt pe cap și pe partea din față a picioarelor, și păr mai lung (penaj) pe coadă și pe partea din spate a picioarelor. Varietatea cu blană lungă are părul mai lung, desigur, și o „coamă” mai groasă în jurul gâtului și al pieptului, care poate fi observată în special la masculi. Câinii Estrela ar trebui să fie îngrijiți cam de două ori pe săptămână, acordând o atenție specială zonelor cu păr mai lung care sunt predispuse spre încâlcire.