OpenOpen

Ciobănescul australian

Ciobănescul australian

Acești câini sunt adesea comparați cu rasa de câini Border Collie. Solizi și musculoși, ei sunt mai degrabă lungi decât înalți, atingând o înălțime de 51-58cm (masculii) și 46-53cm (femelele). În general aceștia cântăresc 19-29kg în funcție de sex și constituție. Blana poate fi neagră, albastru marmorat, roșu marmorat, și roșu, cu sau fără pete de foc. Pentru detalii complete consultă standardul rasei.

Ciobănescul australian
  • Mărime : Mediu
  • Îngrijire : Minim o dată pe săptămână
Ciobănescul australian
  • Blană : Mediu/lung
  • Năpârlire : Greu
  • Gălăgie : Vocal
  • Alergii : Nu
  • Grup : Pastoral
Ciobănescul australian
  • Singur : Mai puțin de 1 oră
  • Alte animale : Mediu
  • Pază : Mediu

Origine

În mod surprinzător, rasa de câini Ciobănesc Australian este de fapt de origine americană! Ciobanii din regiunea Bască a Pirineilor au luat cu ei câini mici „albaștri” pentru a-i ajuta în S.U.A. la sfârșitul anilor 1800 și începutul anilor 1900 la lucrul cu oile. Partea australiană a numelui provine de la oile pe care le îngrijeau, care erau importate din Australia. O altă teorie sugerează că acești câini au imigrat mai întâi în Australia și apoi în S.U.A.. Atunci când au sosit pentru prima dată în sud-vestul Statelor Unite S.U.A. la sfârșitul anilor 1800, câinilor li s-a permis inițial să se încrucișeze cu alți câini ciobănești, pentru a îmbunătăți capacitatea de lucru. în anul 1957 s-a înființat în S.U.A. un club al rasei.

Personalitate

Acest câine are puternice instincte de turmă și îi place să ia parte la viața de familie, bucurându-se de compania stăpânilor săi. El poate fi inițial rezervat față de persoanele noi, astfel încât socializarea timpurie este esențială. Antrenamentul continuu și o combinație de stimulare fizică și mentală sunt de asemenea importante pentru a-i satisface inteligența considerabilă și a-i consuma energia.

Sănătate

Ciobănescul Australian este în general o rasă foarte sănătoasă. Totuși, ca și în cazul multor alte rase, el poate suferi de diverse boli ereditare ale ochilor și de displazie de șold (o boală care poate duce la probleme de mobilitate). Controlul ochilor și evaluarea șoldurilor câinilor înainte de împerechere sunt așadar foarte importante.

Exerciții

Acest câine necesită minim două ore pe zi. Mulți câini ciobănești australieni obțin performanțe înalte la sporturile pentru câini (agilitate, mișcare pe muzică, suunere și flyball), unde își pot folosi energia fizică și mentală.

Nutriție

Dieta câinelui tău trebuie să conțină un raport echilibrat de substanțe din principalele grupe de nutrienți, inclusiv o cantitate constantă de apă proaspătă.

Îngrijire

Blana are o lungime medie, cu un strat inferior rezistent la apă. Are părul mai lung pe spatele picioarelor și o coamă medie, care este mai groasă la câinii masculi. Un periaj de două sau trei ori pe săptămână ar trebui să fie suficient, o țesălare mai frecventă fiind necesară atunci când blana năpârlește.