OpenOpen

Ciobănesc suedez

Ciobănesc suedez

Fiind un câine solid, de talie medie, scund, cu un corp care este mai degrabă lung decât înalt, masculul adult de Ciobănesc suedez are o înălțime de 33-35cm, iar femela are 31-33cm, cu o greutate care variază între 11,5-16kg. Blana scurtă și rezistentă la intemperii poate fi gri metalizat, gri maroniu, gri-gălbui, roșu gălbui și roșu maroniu. Pentru detalii complete legate de culoarea blănii și de modele consultați standardul rasei.

Ciobănesc suedez
  • Mărime : Mediu
  • Îngrijire : O dată pe săptămână
Ciobănesc suedez
  • Blană : Scurt/fin
  • Năpârlire : Moderat
  • Gălăgie : Vocal
  • Alergii : Nu
  • Grup : Pastoral
Ciobănesc suedez
  • Singur : 1-3 ore
  • Alte animale : Mare
  • Pază : Mare

Origine

Cunoscută și sub numele de Swedish Cattle Dog, rasa de câini Ciobănesc Suedez pare să aibă o vechime de aproape 1.000 de ani. Se crede că este înrudit cu Pembroke Welsh Corgi, un alt câine antic care era folosit pentru mânarea vitelor. În țara sa natală, Ciobănescul este numit Vastgotaspets, care înseamnă „spitzul Goților din Vest”. Deși este un tip de câine cu atât de multă tradiție, Ciobănescul suedez aproape că a dispărut complet în anii ’40, însă eforturile susținute a doi crescători au salvat cu succes rasa.

Personalitate

Activ și vioi, Ciobănescul Suedez este un câine de pază înnăscut. Prietenos și docil, este o plăcere să fie dresat și să petreceți timp în familie cu el, fiind de asemenea un companion loial pentru cei dragi. Dacă este lăsat singur prea mult timp sau nu i se acordă atenția necesară și nu este scos la plimbare suficient, va începe să latre și va deveni distructiv, așa cum o fac mulți câini.

Sănătate

Ciobănescul suedez este în general o rasă sănătoasă. Însă ca la majoritatea raselor, pot apărea boli ereditare ale ochilor și de displazie de șold (o afecțiune care poate duce la probleme de mobilitate). De aceea se recomandă testarea ochilor și evaluarea șoldurilor înainte de împerechere.

Exerciții

Ciobănescul suedez are nevoie de minim o oră de mișcare zilnic, dar este capabil de mult mai mult! Este o rasă versatilă care răspunde bine la provocări noi – de la mânarea oilor până la agilitate.

Nutriție

Dieta câinelui dumneavoastră trebuie să conțină un raport echilibrat de substanțe din principalele grupe de nutrienți, inclusiv o cantitate constantă de apă proaspătă.

Îngrijire

Blana nepretențioasă constă într-un strat inferior dens, moale și un strat superior apropiat de corp, cu o textură aspră. Se recomandă un periaj săptămânal.