Shetland Sheepdog

Shetland Sheepdog
Un câine de talie mică/medie, grațios și simpatic, Ciobănescul de Shetland are o blană lungă și atractivă cu o coamă deasă în jurul gâtului și al pieptului, precum și un păr abundent și lung pe picioare și pe coadă. Blana poate avea mai multe culori, modele și combinații – a se vedea standardul rasei pentru detalii. Masculii adulți au o înălțime de aproximativ 37cm, iar femelele 35,5cm. Greutatea unui Sheltie ajuns complet la maturitate variază între 6-12kg
 • Câine potrivit pentru proprietarii cu niște experiență
 • Dresaj de bază necesar
 • Preferă plimbările antrenante
 • Agreează o plimbare de una-două ore pe zi
 • Câine mic
 • Salivează mult
 • Requires grooming daily
 • Rasă non hipoalergenică
 • Câine tăcut
 • Câine de pază. Latră și alertează
 • Ar putea avea nevoie de dresaj pentru a trăi cu alte animale
 • Ar putea avea nevoie de dresaj pentru a trăi cu copii

Origine

Denumit după Insulele Shetland de pe coasta de nord-est a Scoției, unde s-a dezvoltat ca rasă, Ciobănescul de Shetland (sau „Sheltie”) lucra ca paznic la turme în condiții uneori foarte vitrege. Considerat inițial a fi un amestec între mai multe tipuri de câine, inclusiv un Spitz și un Ciobănesc Scoțian, se știe că în amestec a fost adăugat și un mic Collie cu păr lung de către un locuitor din Shetland pe nume James Loggie pentru a produce rasa modernă Sheltie. Dl. Loggie a devenit ulterior primul secretar al unui club al rasei Shetland în 1908.

Personalitate

Sheltie poate părea fermecător și grațios, însă este în egală măsură o rasă muncitoare puternică și activă cu multă energie. Extrem de devotat stăpânului lui, el poate fi distant cu cei pe care nu-i cunoaște. Un Ciobănesc de Shetland este tot timpul în alertă și va simți nevoia să te anunțe dacă îi atrange atenția ceva; asta ar putea fi o problemă dacă ai vecini în apropiere și/sau nu poți să-i controlezi ieșirile vocale.

Sănătate

Ca și multe alte rase, Ciobănescul de Shetland poate suferi de diverse boli ereditare ale ochilor și de displazie de șold (o afecțiune care poate duce la probleme de mobilitate). De aceea, testarea ochilor și evaluarea șoldurilor înainte de împerechere sunt importante.

Exerciții

Este nevoie de minim o oră de mișcare pe zi, deși energicul Ciobănesc de Shetland va accepta bucuros mai mult. În afară de plimbările cu stăpânul, acestui câine îi place și dresajul și se descurcă bine la multe dintre sporturile canine, inclusiv agilitate, supunere și flyball.

Nutriție

Câinii de talie mică au un metabolism rapid, ceea ce înseamnă că ard caloriile foarte repede, deși stomacul lor mic le impune să mănânce puțin și des. Mâncărurile pentru rasele mici sunt create special pentru a conține nivelurile adecvate de nutrienți cheie și au dimensiuni mai mici ale bolului alimentar pentru a se potrivi gurii lor mici. Aceasta încurajează de asemenea mestecatul și îmbunătățește digestia.

Îngrijire

Ciobănescul de Shetland are o blană destul de pretențioasă, având un strat superior lung și drept și un strat inferior scurt, gros și pufos. Atenția pe care i-o acorzi zilnic va face ca îngrijirea lui să fie mai puțin solicitantă – asigură-te că îndepărtezi câlții prompt, înainte să devină o problemă.

Cele mai bune rase de câini pentru copii

Deși majoritatea câinilor sunt considerați în mod tradițional că au un comportament frumos față de copii, toți câinii și copiii trebuie învățați să se înțeleagă și să se respecte reciproc, pentru a fi în siguranță împreună. Chiar și așa, câinii și copiii mici nu ar trebui să fie lăsați singuri împreună, iar adulții ar trebui să supravegheze toate interacțiunile dintre ei

E aceasta rasa potrivită pentru tine?

E aceasta rasa potrivită pentru tine?

Toți câinii au personalitatea lor, însă unele instincte și comportamente sunt moștenite. Folosește selectorul de rase și află ce rase de câini se potrivesc cel mai bine cu preferințele și stilul tău de viață. Dacă tu și câinele aveți lucruri în comun, cresc șansele unei vieți fericite și împlinite împreună.

Ce să mai iei în calcul

Adopție

Adopția unui câine de la un adăpost sau o organizație neguvernamentală îți poate aduce incredibil de multă împlinire. Deseori, înseamnă că îi oferi o a doua șansă la viață. Sunt mulți câini în căutarea unei case primitoare. Centrele recunoscute vor acorda multă atenție potrivirii dintre oameni și câini. Personalul învață tot ce poate despre câini și vor vrea să afle și lucruri despe tine, familia ta și stilul de viață, înainte de a-ți recomanda vreun câine. De asemenea, vor fi încântați să îți ofere sfaturi și să îți răspundă la orice eventuale întrebări înainte sau după adopție.

Alegerea unui crescător bun

Dacă te-ai hotărât să alegi un câine cu pedigree, atunci asigură-te că apelezi la un crescător cu reputație bună. Principalul avantaj în cumpărarea unui câine de rasă este că vei ști destul de bine cum va arăta și în ce fel i se va contura personalitatea. Contactează-ți veterinarul pentru mai multe informații despre bolile infecțioase, predispozițiile genetice și nevoile de îngrijire, pentru a fi complet pregătit atunci când întâmpini un câine la tine acasă.

Întâmpinarea câinelui acasă

Când ești pe cale să aduci un pui de câine sau un câine adult pentru prima oară, e normal ca toți ai casei să fie plini de entuziasm. Te-ar putea ajuta ceva care să te distragă, așa că e un moment perfect să te ocupi de câteva pregătiri pentru marea sosire.