OpenOpen

Ciobănesc de Shetland

Ciobănesc de Shetland

Un câine de talie mică/medie, grațios și simpatic, Ciobănescul de Shetland are o blană lungă și atractivă cu o coamă deasă în jurul gâtului și al pieptului, precum și un păr abundent și lung pe picioare și pe coadă. Blana poate avea mai multe culori, modele și combinații – a se vedea standardul rasei pentru detalii. Masculii adulți au o înălțime de aproximativ 37cm, iar femelele 35,5cm. Greutatea unui Sheltie ajuns complet la maturitate variază între 6-12kg.

Ciobănesc de Shetland
  • Mărime : Mic
  • Îngrijire : Zilnic
Ciobănesc de Shetland
  • Blană : Mediu/lung
  • Năpârlire : Greu
  • Gălăgie : Vocal
  • Alergii : Nu
  • Grup : Pastoral
Ciobănesc de Shetland
  • Singur : 1-3 ore
  • Alte animale : Mare
  • Pază : Mediu

Origine

Denumit după Insulele Shetland de pe coasta de nord-est a Scoției, unde s-a dezvoltat ca rasă, Ciobănescul de Shetland (sau „Sheltie”) lucra ca paznic la turme în condiții uneori foarte vitrege. Considerat inițial a fi un amestec între mai multe tipuri de câine, inclusiv un Spitz și un Ciobănesc Scoțian, se știe că în amestec a fost adăugat și un mic Collie cu păr lung de către un locuitor din Shetland pe nume James Loggie pentru a produce rasa modernă Sheltie. Dl. Loggie a devenit ulterior primul secretar al unui club al rasei Shetland în 1908.

Personalitate

Sheltie poate părea fermecător și grațios, însă este în egală măsură o rasă muncitoare puternică și activă cu multă energie. Extrem de devotat stăpânului lui, el poate fi distant cu cei pe care nu-i cunoaște. Un Ciobănesc de Shetland este tot timpul în alertă și va simți nevoia să te anunțe dacă îi atrange atenția ceva; asta ar putea fi o problemă dacă ai vecini în apropiere și/sau nu poți să-i controlezi ieșirile vocale.

Sănătate

Ca și multe alte rase, Ciobănescul de Shetland poate suferi de diverse boli ereditare ale ochilor și de displazie de șold (o afecțiune care poate duce la probleme de mobilitate). de aceea testarea ochilor și evaluarea șoldurilor înainte de împerechere sunt importante.

Exerciții

Este nevoie de minim o oră de mișcare pe zi, deși energicul Ciobănesc de Shetland va accepta bucuros mai mult. În afară de plimbările cu stăpânul, acestui câine îi place și dresajul și se descurcă bine la multe dintre sporturile canine, inclusiv agilitate, supunere și flyball.

Nutriție

Câinii de talie mică au un metabolism rapid, ceea ce înseamnă că ard caloriile foarte repede, deși stomacul lor mic le impune să mănânce puțin și des. Mâncărurile pentru rasele mici sunt create special pentru a conține nivelurile adecvate de nutrienți cheie și au dimensiuni mai mici ale bolului alimentar pentru a se potrivi gurii lor mici. Aceasta încurajează de asemenea mestecatul și îmbunătățește digestia.

Îngrijire

Ciobănescul de Shetland are o blană destul de pretențioasă, având un strat superior lung și drept și un strat inferior scurt, gros și pufos. Atenția pe care i-o acorzi zilnic va face ca îngrijirea lui să fie mai puțin solicitantă – asigură-te că îndepărtezi câlții prompt, înainte să devină o problemă.