OpenOpen

Ciobănesc de Pirinei

Ciobănesc de Pirinei

De talie medie, Ciobănescul de Pirinei este una dintre cele mai mici rase de ciobănesc. Este suplu și atletic, cu o blană lungă sau semi-lungă care are un aspect „bătut de vânt”. Blana poate avea diverse culori, inclusiv cafeniu, gri, albastru-mierlă, albastru ardezie sau pestriț, negru, sau negru cu alb. Masculii adulți au 40-48cm în înălțime, iar femelele 38-46cm. Cântăresc aproximativ 7-15kg.

Ciobănesc de Pirinei
  • Mărime : Mediu
  • Îngrijire : Minim o dată pe săptămână
Ciobănesc de Pirinei
  • Blană : Mediu/lung
  • Năpârlire : Moderat
  • Gălăgie : Vocal
  • Alergii : Nu
  • Grup : Pastoral
Ciobănesc de Pirinei
  • Singur : 1-3 ore
  • Alte animale : Mediu
  • Pază : Mediu

Origine

Una dintre cele mai vechi rase din Franța, Ciobănescul de Pirinei – sau Le Berger des Pyrénées – datează cel puțin din secolul al XIX-lea. Era folosit pentru mânarea tumelor mari de oi în regiunea muntoasă din Pirinei și a intrat în atenția întregii lumi o dată cu Primul Război Mondial, când a fost folosit ca mesager de către armata Franceză. Încă mai lucrează ca ciobănesc în Franța rurală, însă principala lui „sarcină” astăzi este cea de companion.

Personalitate

Curios, atent, energic, Ciobănescul de Pirinei este un câine care și-a păstrat puternicul instinct de conducător de turme pe care va trebui să i-l canalizezi în mod pozitiv. Prin natura lui este precaut cu străinii, însă ar trebui să aibă un comportament echilibrat în prezența lor. Nefiind o rasă ideală pentru un stăpân începător, va înflori în mâini mai experimentate care îl pot dresa așa cum trebuie.

Sănătate

Ciobănescul de Pirinei este în general o rasă sănătoasă, însă ca și multe alte rase, poate suferi de diverse boli ereditare ale ochilor și de displazie de șold (o afecțiune care poate duce la probleme de mobilitate). De aceea testarea ochilor și evaluarea șoldurilor câinilor înainte de împerechere sunt importante.

Exerciții

Comparativ cu dimensiunile sale, are multă energie și necesită mimim o oră de alergare liberă în fiecare zi, însă de preferat chiar mai mult. A avut succes în multe dintre sporturile canine – de la supunere la agilitate și flyball și la concursurile de lucru – este dornic să învețe și are multă energie mentală și fizică.

Nutriție

Dieta Ciobănescului de Pirinei trebuie să conțină o balanță potrivită de substanțe din principalele grupe de nutrienți, inclusiv o cantitate constantă de apă proaspătă.

Îngrijire

Există două tipuri de blană – lungă sau semi-lungă. Ambele variante au o textură aspră și necesită îngrijire de mai multe ori pe săptămână pentru a nu se încâlci.