Câinele Pyrenean Sheepdog (Long Haired)

Pyrenean Sheepdog
De talie medie, Ciobănescul de Pirinei este una dintre cele mai mici rase de ciobănesc. Este suplu și atletic, cu o blană lungă sau semi-lungă care are un aspect „bătut de vânt”. Blana poate avea diverse culori, inclusiv cafeniu, gri, albastru-mierlă, albastru ardezie sau pestriț, negru, sau negru cu alb. Masculii adulți au 40-48cm în înălțime, iar femelele 38-46cm. Cântăresc aproximativ 7-15kg.
 • Câine potrivit pentru proprietarii experimentați
 • Niște dresaj necesar
 • Preferă plimbările pline de energie
 • Agreează o plimbare de una-două ore pe zi
 • Câine mediu
 • Salivează un pic
 • Are nevoie de periere la două zile
 • Rasă non hipoalergenică
 • Câine foarte vocal
 • Câine de pază. Latră și alertează
 • Ar putea avea nevoie de dresaj pentru a trăi cu alte animale
 • Ar putea avea nevoie de dresaj pentru a trăi cu copii

Origine

Una dintre cele mai vechi rase din Franța, Ciobănescul de Pirinei – sau Le Berger des Pyrénées – datează cel puțin din secolul al XIX-lea. Era folosit pentru mânarea tumelor mari de oi în regiunea muntoasă din Pirinei și a intrat în atenția întregii lumi o dată cu Primul Război Mondial, când a fost folosit ca mesager de către armata Franceză. Încă mai lucrează ca ciobănesc în Franța rurală, însă principala lui „sarcină” astăzi este cea de companion.

Personalitate

Curios, atent, energic, Ciobănescul de Pirinei este un câine care și-a păstrat puternicul instinct de conducător de turme pe care va trebui să i-l canalizezi în mod pozitiv. Prin natura lui este precaut cu străinii, însă ar trebui să aibă un comportament echilibrat în prezența lor. Nefiind o rasă ideală pentru un stăpân începător, va înflori în mâini mai experimentate care îl pot dresa așa cum trebuie.

Sănătate

Ciobănescul de Pirinei este în general o rasă sănătoasă, însă ca și multe alte rase, poate suferi de diverse boli ereditare ale ochilor și de displazie de șold (o afecțiune care poate duce la probleme de mobilitate). De aceea testarea ochilor și evaluarea șoldurilor câinilor înainte de împerechere sunt importante.

Exerciții

Comparativ cu dimensiunile sale, are multă energie și necesită mimim o oră de alergare liberă în fiecare zi, însă de preferat chiar mai mult. A avut succes în multe dintre sporturile canine – de la supunere la agilitate și flyball și la concursurile de lucru – este dornic să învețe și are multă energie mentală și fizică.

Nutriție

Dieta Ciobănescului de Pirinei trebuie să conțină o balanță potrivită de substanțe din principalele grupe de nutrienți, inclusiv o cantitate constantă de apă proaspătă.

Îngrijire

Există două tipuri de blană – lungă sau semi-lungă. Ambele variante au o textură aspră și necesită îngrijire de mai multe ori pe săptămână pentru a nu se încâlci.

Cele mai bune rase de câini pentru copii

Deși majoritatea câinilor sunt considerați în mod tradițional că au un comportament frumos față de copii, toți câinii și copiii trebuie învățați să se înțeleagă și să se respecte reciproc, pentru a fi în siguranță împreună. Chiar și așa, câinii și copiii mici nu ar trebui să fie lăsați singuri împreună, iar adulții ar trebui să supravegheze toate interacțiunile dintre ei

E aceasta rasa potrivită pentru tine?

E aceasta rasa potrivită pentru tine?

Toți câinii au personalitatea lor, însă unele instincte și comportamente sunt moștenite. Folosește selectorul de rase și află ce rase de câini se potrivesc cel mai bine cu preferințele și stilul tău de viață. Dacă tu și câinele aveți lucruri în comun, cresc șansele unei vieți fericite și împlinite împreună.

Ce să mai iei în calcul

Adopție

Adopția unui câine de la un adăpost sau o organizație neguvernamentală îți poate aduce incredibil de multă împlinire. Deseori, înseamnă că îi oferi o a doua șansă la viață. Sunt mulți câini în căutarea unei case primitoare. Centrele recunoscute vor acorda multă atenție potrivirii dintre oameni și câini. Personalul învață tot ce poate despre câini și vor vrea să afle și lucruri despe tine, familia ta și stilul de viață, înainte de a-ți recomanda vreun câine. De asemenea, vor fi încântați să îți ofere sfaturi și să îți răspundă la orice eventuale întrebări înainte sau după adopție.

Alegerea unui crescător bun

Dacă te-ai hotărât să alegi un câine cu pedigree, atunci asigură-te că apelezi la un crescător cu reputație bună. Principalul avantaj în cumpărarea unui câine de rasă este că vei ști destul de bine cum va arăta și în ce fel i se va contura personalitatea. Contactează-ți veterinarul pentru mai multe informații despre bolile infecțioase, predispozițiile genetice și nevoile de îngrijire, pentru a fi complet pregătit atunci când întâmpini un câine la tine acasă.

Întâmpinarea câinelui acasă

Când ești pe cale să aduci un pui de câine sau un câine adult pentru prima oară, e normal ca toți ai casei să fie plini de entuziasm. Te-ar putea ajuta ceva care să te distragă, așa că e un moment perfect să te ocupi de câteva pregătiri pentru marea sosire.