OpenOpen

Chow Chow (fin)

Chow Chow (fin)

Chow Chow cu părul fin este un câine scund, compact, cu aspect pătrățos. Coada este purtată arcuit pe spate. Interiorul gurii și limba sunt albastre/negre. Există două tipuri de blană – aspră și fină – și o gamă largă de culori (negru, roșu, albastru, cafeniu, crem sau alb). Masculii adulți măsoară 48-56cm și cântăresc aproximativ 26-32kg. Femelele adulte măsoară 46-51cm și cântăresc 20-25kg.

Chow Chow (fin)
  • Mărime : Mediu
  • Îngrijire : Zilnic
Chow Chow (fin)
  • Blană : Mediu/lung
  • Năpârlire : Moderat
  • Gălăgie : De obicei liniștit
  • Alergii : Nu
  • Grup : Utilitar
Chow Chow (fin)
  • Singur : 1-3 ore
  • Alte animale : Mediu
  • Pază : Mare

Origine

Originea rasei de câini Chow Chow este oarecum învăluită în mister, însă cel mai probabil au venit din Mongolia și Manchuria, unde carnea lor era cândva o delicatesă iar blana era folosită pentru îmbrăcăminte, după care au fost introduși în China. Acum câteva secole erau folosiți pentru a păzi templele împotriva spiritelor rele. Chow a fost de asemenea folosit ca și câine de vânătoare de către aristocrați, câine de pază împotriva hoților, trăgători de sanie și de căruță și câini de pază. Se crede că rasele spitz au apărut inițial din Chow Chow.

Personalitate

Chow este un câine rezervat, independent, care poate fi încăpățânat. Se poate atașa de o persoană și poate izbucni dacă simte că el – sau stăpânul lui – este amenințat. Poate că seamănă cu un ursuleț de pluș pufos, însă nu este așa. Crescătorii le-au îmbunătățit temperamentul în ultimii ani și se crede că mulți dintre Chow cu temperamente dure sunt rezultatul lipsei de dresaj și socializare adecvate în copilărie. Atâta timp cât sunt puși în contact cu copiii, pisicile și alte animale din gospodărie când sunt pui, problemele pot fi prevenite.

Sănătate

Cele mai frecvente probleme de sănătate ale rasei Chow sunt displazia coatelor și problemele la pleoape. Ca multe alte rase, pot suferi și de displazie de șold (o afecțiune care poate duce la probleme de mobilitate). De aceea evaluarea șoldurilor câinilor înainte de împerechere este importantă.

Exerciții

Chow Chow nu necesită multă mișcare – aproximativ o oră pe zi – însă le place să stea afară și sunt foarte fericiți făcându-și de lucru în curtea din spate. Trebuie să aibă un loc adăpostit și răcoros în care să se poată retrage când vremea este călduroasă sau caniculară. Prea multe exerciții la o vârstă fragedă pot duce la probleme ale oaselor și articulațiilor mai târziu, astfel încât mișcarea trebuie monitorizată atent.

Nutriție

Dieta câinelui tău trebuie să conțină un raport echilibrat de substanțe din principalele grupe de nutrienți, inclusiv o cantitate constantă de apă proaspătă.

Îngrijire

Ambele straturi de blană ale unui Chow sunt dense și drepte. Varietatea aspră are o textură rugoasă, este bățoasă, nu are o lungime excesivă, în timp ce stratul inferior este moale și lânos. În jurul gâtului și pe spatele coapselor părul este mai des. Această blană aspră necesită îngrijire zilnică. Blana fină este mai scurtă și necesită îngrijire de două sau trei ori pe săptămână.