Hungarian Puli

Hungarian Puli
Acest câine poate fi ușor de recunoscut după blana sa distinctivă – franjuri lungi, care uneori ating pământul datorită lungimii. Pot fi de culoare neagră sau negru-ruginiu, albi sau în nuanțe de piersică și gri. Sub blană este un corp robust și musculos. Masculul adult măsoară 40-44 cm în înălțime și cântărește 13-15 kg; femela adulta are 37-41 cm și cântărește 10-13 kg.
 • Câine potrivit pentru proprietarii experimentați
 • Niște dresaj necesar
 • Preferă plimbările antrenante
 • Agreează o plimbare de o oră pe zi
 • Câine mediu
 • Minimum de salivare
 • Are nevoie de periere la două zile
 • Rasă hipoalergenică
 • Câine comunicativ și vocal
 • Câine de pază. Latră și alertează
 • Ar putea avea nevoie de dresaj pentru a trăi cu alte animale
 • Ar putea avea nevoie de dresaj pentru a trăi cu copii

Origine

Maghiarii, unul dintre multele triburi de huni nomazi care au migrat către Estul Europei, au adus câinii de apă maghiari în ținutul lor natal în secolul al IX-lea. Acești câini erau folosiți pentru a mâna și a proteja turmele. De-a lungul timpului au fost crescuți pentru abilitatea lor de a munci și în scurt timp au intrat și în alte țări. În prezent, rasa de câini de apă maghiari s-a adaptat la viața de oraș, dar și la viața și munca la țară.

Personalitate

Vivaci și tot timpul în mișcare, câinii de apă maghiari au tendința de a se lega de un membru al familei. Sunt prietenoși, deși vor anunța dacă sunt vizitatori la ușă și vor fi oarecum rezervați față de aceștia. Pot fi încăpățânați, însă învață repede la ședințele de dresaj.

Sănătate

Câinele de apă maghiar este o rasă relativ sănătoasă și robustă. Cu toate acestea, ca multe alte rase, și ei pot suferi de boli ereditare ale ochilor și de displazie de șold (o afecțiune care poate duce la probleme de mobilitate). De aceea testarea ochilor și evaluarea șoldurilor înainte de împerechere sunt importante.

Exerciții

Energici prin natura lor, câinii de apă maghiari au nevoie de destul de multă mișcare – minim o oră pe zi pentru un adult, de preferat mai mult – și sunt în elementul lor dacă li se acordă suficient timp liber pentru a se zbengui si a se juca.

Nutriție

Dieta câinelui tău trebuie să conțină o balanță potrivită de substanțe din principalele grupe de nutrienți, inclusiv o cantitate constantă de apă proaspătă.

Îngrijire

Blana lor specială nu se dezvoltă complet până în al treilea an de viață al câinelui, însă blana adolescentului va necesita timp suplimentar pentru îngrijire. Blana poate fi tăiată scurt dacă preferi să nu ai un câine franjurat, deși acest lucru nu este acceptat la câinii de expoziție. Câinii de apă maghiari nu năpârlesc, însă părul lor poate colecta murdărie și obiecte mici. Fă baie acestui câine doar vara, deoarece poate dura zile întregi pentru a-și usca perfect blana!

Cele mai bune rase de câini pentru copii

Deși majoritatea câinilor sunt considerați în mod tradițional că au un comportament frumos față de copii, toți câinii și copiii trebuie învățați să se înțeleagă și să se respecte reciproc, pentru a fi în siguranță împreună. Chiar și așa, câinii și copiii mici nu ar trebui să fie lăsați singuri împreună, iar adulții ar trebui să supravegheze toate interacțiunile dintre ei

E aceasta rasa potrivită pentru tine?

E aceasta rasa potrivită pentru tine?

Toți câinii au personalitatea lor, însă unele instincte și comportamente sunt moștenite. Folosește selectorul de rase și află ce rase de câini se potrivesc cel mai bine cu preferințele și stilul tău de viață. Dacă tu și câinele aveți lucruri în comun, cresc șansele unei vieți fericite și împlinite împreună.

Ce să mai iei în calcul

Adopție

Adopția unui câine de la un adăpost sau o organizație neguvernamentală îți poate aduce incredibil de multă împlinire. Deseori, înseamnă că îi oferi o a doua șansă la viață. Sunt mulți câini în căutarea unei case primitoare. Centrele recunoscute vor acorda multă atenție potrivirii dintre oameni și câini. Personalul învață tot ce poate despre câini și vor vrea să afle și lucruri despe tine, familia ta și stilul de viață, înainte de a-ți recomanda vreun câine. De asemenea, vor fi încântați să îți ofere sfaturi și să îți răspundă la orice eventuale întrebări înainte sau după adopție.

Alegerea unui crescător bun

Dacă te-ai hotărât să alegi un câine cu pedigree, atunci asigură-te că apelezi la un crescător cu reputație bună. Principalul avantaj în cumpărarea unui câine de rasă este că vei ști destul de bine cum va arăta și în ce fel i se va contura personalitatea. Contactează-ți veterinarul pentru mai multe informații despre bolile infecțioase, predispozițiile genetice și nevoile de îngrijire, pentru a fi complet pregătit atunci când întâmpini un câine la tine acasă.

Întâmpinarea câinelui acasă

Când ești pe cale să aduci un pui de câine sau un câine adult pentru prima oară, e normal ca toți ai casei să fie plini de entuziasm. Te-ar putea ajuta ceva care să te distragă, așa că e un moment perfect să te ocupi de câteva pregătiri pentru marea sosire.