OpenOpen

Câinele de apă maghiar

Câinele de apă maghiar

Câinele de apă maghiar este ușor recunoscut după blana specifică – franjuri lungi, care uneori ajung până la pământ. Culorile specifice pot fi negre, negre ruginii, albe sau în diverse nuanțe de galben și gri. Sub această blană se află un câine solid și musculos. Adulții au o înălțime de 40-44 de centimetri și cântăresc 13-15 de kilograme; femelele adulte au 37-41 de centimetri și 10-13 de kilograme.

Câinele de apă maghiar
  • Mărime : Mediu
  • Îngrijire : O dată pe săptămână
Câinele de apă maghiar
  • Blană : Sârmos/Lânos
  • Năpârlire : Nu există
  • Gălăgie : Nu foarte zgomotos
  • Alergii : Da
  • Grup : Pastoral
Câinele de apă maghiar
  • Singur : 1-3 ore
  • Alte animale : Mediu
  • Pază : Mare

Origine

Maghiarii, unul dintre multele triburi de huni nomazi care au migrat către Estul Europei, au adus câinii de apă maghiari în ținutul lor natal în secolul al IX-lea. Acești câini erau folosiți pentru a mâna și a proteja turmele. De-a lungul timpului au fost crescuți pentru abilitatea lor de a munci și în scurt timp au intrat și în alte țări. În prezent, rasa de câini de apă maghiari s-a adaptat la viața de oraș, dar și la viața și munca la țară.

Personalitate

Vivaci și tot timpul în mișcare, câinii de apă maghiari au tendința de a se lega de un membru al familei. Sunt prietenoși, deși vor anunța dacă sunt vizitatori la ușă și vor fi oarecum rezervați față de aceștia. Pot fi încăpățânați, însă învață repede la ședințele de dresaj.

Sănătate

Câinele de apă maghiar este o rasă relativ sănătoasă și robustă. Cu toate acestea, ca multe alte rase, și ei pot suferi de boli ereditare ale ochilor și de displazie de șold (o afecțiune care poate duce la probleme de mobilitate). De aceea testarea ochilor și evaluarea șoldurilor înainte de împerechere sunt importante.

Exerciții

Energici prin natura lor, câinii de apă maghiari au nevoie de destul de multă mișcare – minim o oră pe zi pentru un adult, de preferat mai mult – și sunt în elementul lor dacă li se acordă suficient timp liber pentru a se zbengui si a se juca.

Nutriție

Dieta câinelui tău trebuie să conțină o balanță potrivită de substanțe din principalele grupe de nutrienți, inclusiv o cantitate constantă de apă proaspătă.

Îngrijire

Blana lor specială nu se dezvoltă complet până în al treilea an de viață al câinelui, însă blana adolescentului va necesita timp suplimentar pentru îngrijire. Blana poate fi tăiată scurt dacă preferi să nu ai un câine franjurat, deși acest lucru nu este acceptat la câinii de expoziție. Câinii de apă maghiari nu năpârlesc, însă părul lor poate colecta murdărie și obiecte mici. Fă baie acestui câine doar vara, deoarece poate dura zile întregi pentru a-și usca perfect blana!