OpenOpen

Bergamasco

Bergamasco

Blana rasei Bergamasco este cea mai frapantă caracteristică a acestui câine. Este unsuroasă, lungă, bogată și atârnă până la pământ în câlți dezordonați. Culoarea blănii poate fi gri, neagră, Isabella (cafeniu deschis cu picățele) sau cafeniu deschis. Mari și puternici, masculii ating o înălțime de 58-62cm la maturitate, iar femelele 54-58cm. Masculii adulți cântăresc 32-38kg iar femelele 26-32kg.

Bergamasco
  • Mărime : Mare
  • Îngrijire : Zilnic
Bergamasco
  • Blană : Sârmos/Lânos
  • Năpârlire : Nu există
  • Gălăgie : Vocal
  • Alergii : Da
  • Grup : Pastoral
Bergamasco
  • Singur : Peste 3 ore
  • Alte animale : Mare
  • Pază : Mare

Origine

O rasă antică de conducători de turme și paznici, se crede că rasa de câini Bergamasco își are originile în Persia, acum câteva mii de ani, unde însoțea fermierii nomazi pentru a muta turmele în condiții deseori aspre și a le păzi împotriva prădătorilor. Unii dintre nomazi s-au așezat în Alpii Italieni, iar câinii au preluat numele regiunii în care au fost găsiți: Bergamasco. Rasa aproape că a dispărut complet din cauza declinului producției de lână în perioada de după război în Italia, însă a fost revitalizată de crescătorii dedicați.

Personalitate

Originile de câine de pază ale rasei Bergamasco sunt evidente și astăzi: este un câine precaut și vigilent și are un puternic instinct protector. Socializarea precoce este de aceea extrem de importantă, împreună cu manevrarea de către persoane cu experiență. Nu este o rasă ideală pentru un proprietar de câini începător, necesită antrenament continuu și are o puternică dorință de a-i bucura pe ceilalți.

Sănătate

Bergamasco pare să fie o rasă foarte sănătoasă, fără probleme specifice.

Exerciții

Este necesară în jur de o oră de antrenament zilnic, deși această rasă energică este foarte rezistentă și va accepta bucuroasă mai mult, dacă îi poți oferi. Îndepărtează toate resturile din blană la întoarcerea acasă!

Nutriție

Fiind câini de talie mare și având un apetit sănătos, ei beneficiază de au nevoie de un aport diferit, inclusiv minerale și vitamine comparativ cu câinii de talie mai mică. Unii dintre câinii de talie mare, cum este și Bergamasco, sunt de asemenea predispuși spre balonare și probleme stomacale; mesele mai mici și mai frecvente pot ajuta la reducerea acestui risc.

Îngrijire

Acest câine are o blană specială, care necesită durate diferite de îngrijire în diverse stadii ale dezvoltării sale. Inițial, blana puiului trebuie să fie periată săptămânal. Însă de pe la 10 luni până la trei ani blana adultă începe să înlocuiască blana moale a puilor și necesită atenție zilnică pentru a ajuta la formarea cozilor. După trei ani câlții sunt complet formați și blana necesită foarte puțină atenție – doar un periaj de două ori pe lună și o baie o dată sau de două ori pe an. Blana va ajunge să atingă pământul atunci când câinele are aproape cinci ani.