Basenji

Basenji
Acest câine de dimensiuni mici până la medii are o coadă inelată distinctivă și o frunte încrețită. Blana fină, scurtă și strălucitoare a rasei Basenji poate fi roșu cu alb; negru cu alb; negru cu cafeniu și alb; tigrat; tigrat cu alb; tricolor. Pentru detalii complete, consultă standardul rasei. Înălțimea ideală pentru câinii masculi adulți este de 43 cm la greabăn (de la labă până la punctul cel mai înalt al umărului) și 40 cm pentru femele. La maturitate, greutatea ideală a masculilor este de 11 kg, iar cea a femelelor este de 9.5 kg.
 • Câine potrivit pentru proprietarii cu niște experiență
 • Niște dresaj necesar
 • Preferă plimbările antrenante
 • Agreează o plimbare de o oră pe zi
 • Câine mediu
 • Minimum de salivare
 • Are nevoie de periere săptămânală
 • Rasă non hipoalergenică
 • Câine tăcut
 • Câine care nu e de pază
 • Ar putea avea nevoie de dresaj pentru a trăi cu alte animale
 • Ar putea avea nevoie de dresaj pentru a trăi cu copii

Origine

Rasa Basenji a fost probabil creată pentru compania faraonilor, având în vedere că există portrete ale câinilor Basenji în piramidele egiptene. În timp, rasa a coborât către Africa Centrală unde era folosită pentru a ucide șobolanii cu dinți lungi și șobolanii de stuf din regiunea Congo. Acești șobolani mari și agresivi reprezentau un pericol real pentru vitele oamenilor din regiune, astfel încât un câine de vânătoare solid era esențial. Rasa a rămas necunoscută lumii occidentale până în perioada Victoriană, când primii exploratori în Africa au remarcat un „câine care nu latră”.

Personalitate

Unicitatea acestor câini constă în faptul că nu latră – dar scot un sunet asemănător unui urlet când sunt agitați! Alerți, independenți, inteligenți, asigurându-și propria îngrijire și aproape lipsiți de mirosuri, câinii din rasa Basenji seamănă mult cu pisicile și sunt cunoscuți pentru faptul că se cațără în copaci și pe garduri! Afectuoși cu cei apropiați, aceștia sunt de obicei rezervați cu străinii. Câinii Basenji tind să intre în conflict cu alți câini, astfel încât socializarea timpurie este imperativă.

Sănătate

Cele mai frecvente boli moștenite și recunoscute la scară largă pentru Basenji sunt un tip de boală a rinichilor (Sindromul Fanconi) și o formă de anemie. Pentru ambele boli sunt disponibile teste genetice. Similar altor rase, pot apărea boli de ochi ereditare. Testarea ochilor și testarea genetică a câinilor înainte de împerechere sunt așadar foarte importante.

Exerciții

Creați pentru a vâna pe teren accidentat, câinii Basenji au nevoie de minim o oră de mișcare pe zi, putând rezista chiar la mai mult de atât, în funcție de posibilitățile tale. Deși nu sunt ușor de dresat, implicarea câinilor Basenji în diverse sporturi pentru câini pentru a le păstra sănătatea mentală și fizică ar putea fi benefică. Au mai multe dificultăți în a simți drumul decât alte rase, astfel încât trebuie să fii mult mai atent dacă îi antrenezi în apropierea traficului.

Nutriție

Câinii de talie mică au un metabolism rapid, ceea ce înseamnă că ard caloriile foarte repede, deși stomacul lor mic le impune să mănânce puțin și des. Mâncărurile pentru rasele mici sunt create special pentru a conține nivelurile adecvate de nutrienți cheie și au dimensiuni mai mici ale bolului alimentar pentru a se potrivi gurii lor mici. Aceasta încurajează de asemenea mestecatul și îmbunătățește digestia.

Îngrijire

Câinii din rasa Basenji se ocupă singuri de îngrijirea și toaleta lor. Blana este scurtă, lucioasă și fină și poate fi ștearsă cu o mănușă o dată pe săptămână pentru a îndepărta firele desprinse. Urechile și nasul pot fi verificate periodic. Altfel nu este nevoie de prea multă îngrijire suplimentară.

Cele mai bune rase de câini pentru copii

Deși majoritatea câinilor sunt considerați în mod tradițional că au un comportament frumos față de copii, toți câinii și copiii trebuie învățați să se înțeleagă și să se respecte reciproc, pentru a fi în siguranță împreună. Chiar și așa, câinii și copiii mici nu ar trebui să fie lăsați singuri împreună, iar adulții ar trebui să supravegheze toate interacțiunile dintre ei

E aceasta rasa potrivită pentru tine?

E aceasta rasa potrivită pentru tine?

Toți câinii au personalitatea lor, însă unele instincte și comportamente sunt moștenite. Folosește selectorul de rase și află ce rase de câini se potrivesc cel mai bine cu preferințele și stilul tău de viață. Dacă tu și câinele aveți lucruri în comun, cresc șansele unei vieți fericite și împlinite împreună.

Ce să mai iei în calcul

Adopție

Adopția unui câine de la un adăpost sau o organizație neguvernamentală îți poate aduce incredibil de multă împlinire. Deseori, înseamnă că îi oferi o a doua șansă la viață. Sunt mulți câini în căutarea unei case primitoare. Centrele recunoscute vor acorda multă atenție potrivirii dintre oameni și câini. Personalul învață tot ce poate despre câini și vor vrea să afle și lucruri despe tine, familia ta și stilul de viață, înainte de a-ți recomanda vreun câine. De asemenea, vor fi încântați să îți ofere sfaturi și să îți răspundă la orice eventuale întrebări înainte sau după adopție.

Alegerea unui crescător bun

Dacă te-ai hotărât să alegi un câine cu pedigree, atunci asigură-te că apelezi la un crescător cu reputație bună. Principalul avantaj în cumpărarea unui câine de rasă este că vei ști destul de bine cum va arăta și în ce fel i se va contura personalitatea. Contactează-ți veterinarul pentru mai multe informații despre bolile infecțioase, predispozițiile genetice și nevoile de îngrijire, pentru a fi complet pregătit atunci când întâmpini un câine la tine acasă.

Întâmpinarea câinelui acasă

Când ești pe cale să aduci un pui de câine sau un câine adult pentru prima oară, e normal ca toți ai casei să fie plini de entuziasm. Te-ar putea ajuta ceva care să te distragă, așa că e un moment perfect să te ocupi de câteva pregătiri pentru marea sosire.