OpenOpen

Basenji

Basenji

Acest câine de dimensiuni mici până la medii are o coadă inelată distinctivă și o frunte încrețită. Blana fină, scurtă și strălucitoare a rasei Basenji poate fi roșu cu alb; negru cu alb; negru cu cafeniu și alb; tigrat; tigrat cu alb; și tricolor. Pentru detalii complete consultă standardul rasei. Înălțimea ideală pentru câinii adulți este de 43cm la greabăn (de la labă până la punctul cel mai înalt al umărului) și 40cm pentru femele. La maturitate, greutatea ideală a masculilor este de 11kg, iar cea a femelelor este de 9,5kg.

Basenji
  • Mărime : Mic
  • Îngrijire : O dată pe săptămână
Basenji
  • Blană : Scurt/fin
  • Năpârlire : Mic
  • Gălăgie : De obicei liniștit
  • Alergii : Nu
  • Grup : Ogar
Basenji
  • Singur : Mai puțin de 1 oră
  • Alte animale : Mic
  • Pază : Scăzut

Origine

Rasa Basenji a fost probabil creată pentru compania faraonilor, având în vedere că există portrete ale câinilor Basenji în piramidele egiptene. În timp, rasa a coborât către Africa Centrală unde era folosită pentru a ucide șobolanii cu dinți lungi și șobolanii de stuf din regiunea Congo. Acești șobolani mari și agresivi reprezentau un pericol real pentru vitele oamenilor din regiune, astfel încât un câine de vânătoare solid era esențial. Rasa a rămas necunoscută lumii occidentale până în perioada Victoriană, când primii exploratori în Africa au remarcat un „câine care nu latră”.

Personalitate

Unicitatea acestor câini constă în faptul că nu latră – dar scot un sunet asemănător unui urlet când sunt agitați! Alerți, independenți, inteligenți, asigurându-și propria îngrijire și aproape lipsiți de mirosuri, câinii din rasa Basenji seamănă mult cu pisicile și sunt cunoscuți pentru faptul că se cațără în copaci și pe garduri! Afectuoși cu cei apropiați, aceștia sunt de obicei rezervați cu străinii. Câinii Basenji tind să intre în conflict cu alți câini, astfel încât socializarea timpurie este imperativă.

Sănătate

Cele mai frecvente boli moștenite și recunoscute la scară largă pentru Basenji sunt un tip de boală a rinichilor (Sindromul Fanconi) și o formă de anemie. Pentru ambele boli sunt disponibile teste genetice. Similar altor rase, pot apărea boli de ochi ereditare. Testarea ochilor și testarea genetică a câinilor înainte de împerechere sunt așadar foarte importante.

Exerciții

Creați pentru a vâna pe teren accidentat, câinii Basenji au nevoie de minim o oră de mișcare pe zi, putând rezista chiar la mai mult de atât, în funcție de posibilitățile tale. Deși nu sunt ușor de dresat, implicarea câinilor Basenji în diverse sporturi pentru câini pentru a le păstra sănătatea mentală și fizică ar putea fi benefică. Au mai multe dificultăți în a simți drumul decât alte rase, astfel încât trebuie să fii mult mai atent dacă îi antrenezi în apropierea traficului.

Nutriție

Câinii de talie mică au un metabolism rapid, ceea ce înseamnă că ard caloriile foarte repede, deși stomacul lor mic le impune să mănânce puțin și des. Mâncărurile pentru rasele mici sunt create special pentru a conține nivelurile adecvate de nutrienți cheie și au dimensiuni mai mici ale bolului alimentar pentru a se potrivi gurii lor mici. Aceasta încurajează de asemenea mestecatul și îmbunătățește digestia.

Îngrijire

Câinii din rasa Basenji se ocupă singuri de îngrijirea și toaleta lor. Blana este scurtă, lucioasă și fină și poate fi ștearsă cu o mănușă o dată pe săptămână pentru a îndepărta firele desprinse. Urechile și nasul pot fi verificate periodic. Altfel nu este nevoie de prea multă îngrijire suplimentară.