Găsirea câinelui perfect

Este minunat că aduci un câine în căminul tău fericit și iubitor! Odată ce ai ales rasa perfectă, pasul următor este să găsești un adăpost sau un crescător responsabil de unde poți lua un pui.
Cățel negru cu maron, cu zgardă roșie, privind la stăpânul său
Cățel negru cu maron, cu zgardă roșie, privind la stăpânul său
Cățel negru cu maron, cu zgardă roșie, privind la stăpânul său

Să o luăm cu începutul

Pui de câine așezat în iarbă

Este important să te gândești foarte bine ce rasă de câine îți dorești înainte de a lua unul acasă. Este foarte ușor să fii răpit de ochii mari și căprui ai unui pui sau de un ghem de blană plin de energie, dar nu uita că un câine este o relație pe termen lung, astfel încât este bine ca tu și animalul tău de companie să fiți compatibili.

Un câine nu trebuie să se potrivească numai cu stilul tău de viață, ci și cu mediul. De exemplu, dacă locuiești într-o casă mai mică, cu un spațiu exterior mic, atunci un câine mic ar fi mai potrivit.

Gândește-te, de pildă, că un Ciobănesc German are nevoie de minimum două ore de activitate fizică în fiecare zi - un câine Ciobănesc German este, așadar, unul activ, care are nevoie de un spațiu generos unde să locuiască și să alerge. Locuiești la curte și crezi că Ciobănescul German se potrivește și cu stilul tău de viață? Citește despre Ciobănescul German cele mai importante lucruri pe care trebuie să le știi înainte de a lua o decizie.

Ca și rasa, vârsta este un alt lucru de luat în considerare când adopți un câine. Deoarece puii necesită multă muncă pentru dresat, te-ai putea întreba “ar fi mai bine dacă aș adopta un câine adult?”.

Dacă ești sigur că un pui este ideal pentru tine, urmează partea distractivă – găsirea noului tău animal de companie.

Cumpărarea de la un crescător

Nu te lăsa tentat să cumperi un pui de la un magazin specializat, online (fără a-l vedea) sau în alte circumstanțe în care nu este clar istoricul puiului (exemplu: vânzare din mașină sau prin anunț în ziar), indiferent cât de drăguț ar putea părea! Acești pui ar putea proveni de la ferme de câini sau, și mai rău, pot fi furați.

icon albastru info

Întrebări pentru crescător la cumpărarea unui câine

Înainte de a te întâlni cu crescătorul, dă-i un telefon. Orice crescător de câini responsabil va fi mai mult decât încântat să discute și să răspundă la întrebări despre pui. Unele întrebări pe care le poți adresa crescătorului includ:

 • Câte serii de pui a avut mama și câte pe an? Crescătorii responsabili nu vor produce mai mult de o serie de pui per femelă în fiecare an.
 • Cum a decurs sarcina? A avut mama complicații?
 • Părinții au vreo problemă de sănătate? Întreabă în special despre scorurile șold/cot și orice probleme ale ochilor.
 • Au fost testați câinii pentru problemele genetice ale rasei? (Trebuie să studiezi acest lucru înainte de a contacta crescătorul pentru a cunoaște orice informații disponibile.)
 • Este posibil să-l întâlnesc pe tată? Dacă el nu este în preajmă, trebuie să insiști să vezi mama.
 • În ce mediu vor fi crescuți puii? Puii crescuți în locuințe aglomerate, cu alte animale, copii și alți vizitatori vor fi mai sociabili decât cei crescuți într-un cămin mai liniștit sau în adăposturi.
 • Va fi puiul vaccinat și deparazitat intern și extern? Crescătorii responsabili vor trata puii în mod adecvat de la o vârstă fragedă.
 • Aceștia cresc doar câini sau sunt implicați în expunerea acestora sau în concursuri de câini?
 • De cât timp sunt crescători de câini? Crescătorii cu experiență vor avea mai multe cunoștințe despre rasa aleasă.
 • Cresc mai multe tipuri de câini? Multiple rase care produc pui într-un singur loc pot sugera mai mult o operațiune comercială sau, și mai rău, o fermă de căței.
 • Ce sprijin vor oferi? De obicei, crescătorii responsabili oferă sfaturi și sprijin, inclusiv informații scrise despre îngrijirea câinilor. De obicei, crescătorii cu reputație oferă sprijin pe întreaga durată de viață a câinelui.
 • Se oferă să ia înapoi puiul/câinele în cazul în care apar probleme pe întreaga durată de viață a câinelui (ex. probleme de sănătate sau probleme comportamentale)?

Dacă crescătorii nu pot sau nu doresc să răspundă la majoritatea întrebărilor tale, gândește-te foarte bine dacă sunt oamenii potriviți de la care să cumperi câinele.

Nu fi surprins dacă crescătorii îți adresează la fel de multe întrebări. Este un semn foarte bun și arată că sunt realmente interesați în găsirea celor mai bune cămine pentru puii lor. Doresc să se asigure că ești pregătit.

Odată ce simți că ai găsit crescătorul ideal și v-ați adresat reciproc suficiente întrebări pentru a fi încredințați că totul e în regulă, este timpul să vă întâlniți. Pentru prima vizită trebuie să ai în vedere câteva lucruri:

 • Verifică mediul puilor. Este curat sau murdar? Mama și puii au propriul lor spațiu? Nu trebuie să fie mulți câini în aceeași zonă.
 • Privește toți câinii din mediu. Arată toți sănătoși, fericiți și prietenoși? Se simt confortabil în preajma crescătorului? Toți câinii trebuie să fie tratați cu respect.
 • Întâlnește mama și restul puilor înainte de a adopta un pui – crescătorii responsabili vor fi fericiți în acest caz. Este normal pentru mamă să fie puțin îngrijorată când se uită oamenii la puii ei, dar trebuie să fie atentă, nu nervoasă sau agresivă. Dacă sunt suficient de mari, trebuie să ți se permită să pui mâna pe pui, asigură-te că ai cerut, mai întâi, permisiunea de la crescător.
 • Verifică talia și comportamentul mamei deoarece pot afecta caracteristicile puiului în viitor.
 • Întreabă despre temperamentul tatălui, sănătate (inclusiv orice teste genetice sau de sănătate) și pedigree. Pedigree-ul său (strămoși / arborele genealogic) trebuie să cuprindă aproximativ cinci generații. Se poate ca tatăl să nu fie prezent în zonă, deoarece majoritatea crescătorilor folosesc un mascul de prăsilă, dar crescătorul poate avea o fotografie a acestuia pe care să ți-o arate.

Alegerea puiului tău

Adoptarea unui pui este extrem de plăcută și, probabil, vei fi nerăbdător să alegi noul membru perfect al familiei tale. Când cumperi de la un crescător, de obicei vei întâlni puii pentru prima dată în jurul vârstei de șase săptămâni și apoi îl poți alege pe cel care este perfect pentru tine!

Dacă este posibil încearcă să faci vizite regulate pentru ca puiul tău să se familiarizeze cu tine. Poți chiar să mergi cu întreaga familie pentru ca puiul să se familiarizeze cu toți – în fond, adoptarea unui pui este o implicare a întregii familii. Nu uita că multe persoane noi pot fi copleșitoare pentru pui, așa că în cazul în care sunteți o familie mare, poate nu îl vizitați toți odată. După vizita ta, poți lăsa un articol de îmbrăcăminte, pentru a da puiului șansa de a se obișnui cu mirosul tău.

icon albastru intrebari

Lucruri pe care să le observi la câinele tău

pui de câine jucându-se cu un copil

Pe la șase săptămâni, puiul ar trebui să fie interesat de tine și de mediul lui, dornic să îți miroasă mâinile și să exploreze lumea din jur. Puii trebuie să fie jucăuși și să se integreze!

Reține că puii mici din adăpost pot avea probleme de sănătate și că puii nervoși, retrași sau extrem de iritabili pot avea nevoie de dresare și socializare.

Puii trebuie să fie dolofani, dar nu grași și să nu aibă niciun fel de umflături. Puiul perfect trebuie să aibă ochii curați și clari, urechi curate și șezutul curat. Blana trebuie să fie moale și curată, fără locuri golașe sau aspre și puiul nu trebuie să se scarpine.

Pune puiul pe podea. Acesta trebuie să fie interesat imediat de împrejurimi. Bate din palme sau scoate un sunet înalt și vezi cum răspunde. Surditatea poate fi o problemă la unele rase cum ar fi dalmațieni, deci asigură-te că puii reacționează când sunt expuși la zgomote subite evidente.

Luarea puiului acasă

pui de câine în familie

Timpul pe care puiul îl petrece cu mama, frații și surorile lui este crucial. Atunci învață să fie câine și este timpul când își dezvoltă abilități esențiale de socializare de la mamă și de la frați.

Ca regulă generală, trebuie să planifici preluarea puiul în jurul vârstei de opt săptămâni (sau puțin mai târziu, la anumite rase). Transferul incipient nu este recomandat.

Uneori, crescătorii te vor ruga să aștepți până la 12 săptămâni pentru a lua puiul.

Momentul în care iei puiul acasă va influența, de asemenea, vaccinurile pe care acesta le va primi – deci, întreabă crescătorul care trebuie să îți ofere documentația vaccinărilor (împreună cu deparazitarea și alte tratamente).

Dacă, după ce alegi un pui, ți se solicită să îl iei mai târziu de perioada uzuală de 8-12 săptămâni, poate există un motiv pentru care crescătorul a decalat termenul – așa că, întreabă de ce.

În cele din urmă, asigură-te că ești familiarizat cu hrănirea pe care a primit-o puiul și regimul de hrănire folosit de către crescătorului. Dacă vei continua la fel acasă, va ajuta puiul să se acomodeze cel puțin la început. Nu uita că alimentația puiului de câine joacă un rol important la o vârstă fragedă, deoarece sistemul imunitar, digestiv, dantura și ochii sunt în plină dezvoltare.

Preocupați de sănătatea și bunăstarea puilor, am dezvoltat pentru ei gama PURINA® FRISKIES® Junior, creată cu grijă pentru puii de câine. Având în vedere că dinții puiului sunt încă în formare, asigură-te nu optezi pentru hrană de consistență dură. Dacă alegi hrană uscată, îi poți ușura procesul de masticație adăugând puțină apă până ajunge la consistența unei paste.

Hrana uscată PURINA® FRISKIES® Junior este o formulă completă și echilibrată, cu pui și legume, conține cereale integrale, vitamine din grupul B, acizi grași Omega 3 și 6, precum și lapte, toate acestea sub forma de crochete în formă de os disponibile în gramaje de 2.4 kg, 8 kg și 15 kg.

Pe măsură ce puii cresc, poți adăuga mai puțină apă și puteți face hrana, progresiv, mai uscată. Nu îl înțărca prea repede, deoarece trecerea prematură la hrană exclusiv solidă poate afecta digestia puiului.

Hrana umedă PURINA® FRISKIES®Junior reprezintă o variantă apetisantă pentru o masă delicioasă ce conține vitaminele A, D3 și E, fiind disponibilă în gramaj de 100g, dar și în varianta multipack (4x100g). Pentru un plus de savoare, poate fi combinată cu hrana uscată pentru o textură diferită pe care câinele tău o va aprecia.

Transferul unui câine

Nu uita că există o alternativă la cumpărarea unui câine de la crescător. Sunt mulți pui care au fost abandonați sau, dintr-un anumit motiv, au nevoie de un nou cămin iubitor. Tu decizi dacă dorești să cauți un pui la un adăpost sau la un centru din țară.

Un centru de salvare bun va avea spații curate și calde. Personalul din centrele bune va petrece timp cu câinii pentru a se asigura că aceștia sunt sociabili și vor fi un membru prietenos al familiei tale. Consilierii de la centru vor fi întotdeauna încântați să îți ofere ajutor pentru a cumpăra un câine, dacă faci acest lucru pentru prima dată.

Pagina noastră Adoptarea unui câine ar putea să îți ofere răspunsuri la întrebările pe care le ai despre transferul unui câine.

Dacă vei cumpăra sau adopta un câine, vei avea în față un viitor plin de aventuri extraordinare!