Tot ce trebuie să știi despre Rasa Rhodesian Ridgeback
Tot ce trebuie să știi despre Rasa Rhodesian Ridgeback
Tot ce trebuie să știi despre Rasa Rhodesian Ridgeback

Tot ce trebuie să știi despre Rasa Rhodesian Ridgeback

Cuprins


Câinii din rasa Rhodesian Ridgeback au o constituție atletică, sunt musculoși și puternici. Strămoșii acestor câini originari din Africa de Sud erau, în trecut, folosiți pentru vânătoarea de feline, mai ales în perioada colonială.

În prezent, câinii Rhodesian Ridgeback sunt crescuți și ca animale de companie, însă necesită extrem de multă atenție din partea proprietarilor pentru că au nevoie de activități care să-i pună în mișcare.

Aceste animale de companie au multă energie, dar, cu un dresaj corect şi cu mult exerciţiu, pot deveni extrem de ascultători.

Aspect fizic

Un Rhodesian Ridgeback este puternic, musculos, activ și cu o rezistență de invidiat. Un astfel de câine cântărește între 32 și 37 kg, la o înălțime de aproximativ 66 cm (masculii) și 63 cm, femelele.

Câinii din rasa Rhodesian Ridgeback au blana scurtă, în nuanțe de maroniu roșiatic, iar, uneori, pot avea și pete albe, în zona pieptului sau pe picioare. Totuși, caracteristica principală a acestei rase este creasta ca de țipar de pe spate. În această zonă, firele de păr cresc într-o linie îngustă de-a lungul șirii spinării, în direcția opusă creșterii normale a firului de păr. Creasta trebuie să fie foarte bine definită și simetrică.

Ajuns la maturitate, un mascul din rasa Rhodesian Ridgeback are o ținută dreaptă și elegantă și o constituție armonioasă și atletică. Ochii sunt îndepărtați, rotunzi și luminoși, având o culoare închisă, iar urechile au o mărime medie, fiind late la bază și rotunjite spre vârf. Nasul unui Rhodesian Ridgeback trebuie să fie negru sau maro, iar botul lung și puternic. Pieptul nu este foarte lat, însă este adânc, iar spatele este puternic și ferm, cu șolduri musculoase și ușor arcuite. Coada este, de asemenea, puternică și se subțiază spre vârf.

Comportament

Câinii din rasa Rhodesian Ridgeback au fost folosiți la început pentru vânătoarea de lei, și aveau rolul să ia urma felinelor și să le încolțească. Rasa este folosită în continuare la vânătoare, însă, un cățel Rhodesian Ridgeback poate fi și un animal elegant de companie.

Câinii din această rasă au foarte multă energie, însă, dacă sunt dresați, pot fi extrem de cuminți și tăcuți. Însă, această rasă este potrivită pentru persoanele care au o viață activă, deoarece are nevoie de mișcare, pentru a se menține sănătoasă și pentru a avea un temperament echilibrat.

Originea rasei Rhodesian Ridgeback

Câinele Rhodesian Ridgeback este originar din Africa de Sud, iar strămoșul său este câinele Khoikhoi, folosit în trecut de ciobani, pentru a depista animalele sălbatice. Însă, în documentele vechi, din secolul al XV-lea, acești câini erau numiți „Hottentotten - Ridgeback“, și erau considerați ca fiind animalele de casă ale triburilor africane.

Ulterior, coloniștii olandezi și britanici au reușit să creeze o nouă rasă, prin împerecherea lor cu câinii Bloodhound englezești și cu câinii Sloughi. Astfel a fost creată rasa Rhodesian Ridgeback. Pastorul Charles Helm a fost considerat primul crescător al rasei Rhodesian Ridgeback, după ce a adus cu el doi astfel de câini, în Rhodesia. Apoi, a fost înființată o asociație a crescătorilor, în 1922, iar, începând cu anii ‘70, această rasă a început să fie crescută și în Germania.

Personalitatea unui Rhodesian Ridgeback

Câinii din rasa Rhodesian Ridgeback au nevoie de trei ani pentru a ajunge la maturitate și pentru a se dezvolta complet, din punct de vedere fizic și mental. Așa că la început, aceștia sunt energici și necesită multă atenție din partea proprietarilor. Un astfel de câine are nevoie de mișcare, pentru că, fără exerciţii, animalul poate deveni anxios şi distructiv.

Câinii Rhodesian Ridgeback sunt calmi și ușor de disciplinat de către membrii familiei, însă, sunt sceptici când vine vorba de străini, așa că pot deveni agresivi. Totuși, dacă un câine este învățat de mic să fie prietenos cu musafirii, se va comporta mai bine, ulterior. Nu uita că rasa este agresivă față de alți câini, dar și față de alte animale de companie. De asemenea, câinii Ridgeback au o pasiune pentru a ronțăi tot ce le iese în cale.

Probleme de sănătate comune pentru Rhodesian Ridgeback

În general, câinii din rasa Rhodesian Ridgeback sunt destul de rezistenți și nu au probleme de sănătate.
Însă, există câteva afecțiuni care pot apărea la această rasă, printre care displazia de șold sau de umăr, atrofia retinală progresivă, care poate duce la deteriorarea graduală a retinei, narcolepsia, epilepsia sau cancerul de piele, care apare, în general, la câinii cu degetele acoperite cu blană neagră.

De cât exercițiu fizic are nevoie un Rhodesian Ridgeback?

Câinele Rhodesian Ridgeback are nevoie de mult exercițiu pentru a se menține sănătos și fericit. De aceea, are nevoie de câteva plimbări pe zi și de un spațiu liber, în care să poată alerga fără probleme.

El poate ține pasul cu o persoană care face jogging sau merge cu bicicleta, fiind destul de atletici. Exercițiile sunt absolut necesare pentru un Rhodesian Ridgeback, deoarece fără mișcare, această rasă poate să devină anxioasă și distructivă.

Ce nevoi speciale de îngrijire are un câine din rasa Rhodesian Ridgeback?

Câinii din rasa Rhodesian Ridgeback nu au nevoie de o îngrijire specială, însă, este necesar să fie periați o dată pe săptămână, cu o perie de cauciuc. De asemenea, aceștia au nevoie de băi foarte rar, o dată sau de două ori pe an.

Însă, în cazul acestei rase, este foarte importantă îngrijirea dentară, așa că un astfel de câine trebuie spălat pe dinți cu periuța, cel puțin de câteva ori pe săptămână, pentru a-i îndepărta depunerile de piatră.