Tot ce trebuie să știi despre Rasa Dog Argentinian
Tot ce trebuie să știi despre Rasa Dog Argentinian
Tot ce trebuie să știi despre Rasa Dog Argentinian

Rasa Dog Argentinian: Tot ce trebuie să știi despre acești câini

Cuprins


Dogul Argentinian este un câine de talie mare, musculos, cu blana albă și care a fost creat în Argentina, la începutul secolului XX, de doi medici. Aceștia și-au dorit să creeze un vânător sociabil, cu un aspect intimidant, capabil să vâneze mistreți și pume.

Astfel, a luat naștere Dogul Argentinian, creat prin încrucișarea mai multor rase: Bull Terrier, Mastiff, Buldog, dar și câini de luptă de Cordoba.

Aspectul fizic

Dogul Argentinian este mare, musculos și puternic. Câinii din această rasă au capul rotund, mare, cu botul scurt și lat, iar buza superioară este mai mare, acoperind cu un fald maxilarul inferior. Dogul Argentinian are ochii mici, oblici și închiși la culoare, iar urechile sale sunt de mărime medie. Corpul se termină cu o coadă lungă, care îi permite câinelui să își mențină echilibrul la virajele strânse.

Blana are firul drept, scurt, bine lipit de corp. De obicei, Dogul Argentinian este alb, însă, există și animale cu blana pestriță, cu pete de culoare neagră. La prima vedere, Dogul Argentinian seamănă cu un American Pit Bull Terrier, însă blana albă și talia mai mare îl diferențiază. Un Dog Argentinian mascul are o înălțime de 60-68 cm, iar o femelă are o înălțime de 60-65 cm, iar ca greutate oscilează între 40 și 45 kg.

Personalitatea unui Dog Argentinian

Dogul Argentinian este un câine inteligent, curajos, iute, puternic și îndrăzneț. Câinii din această rasă sunt de obicei devotați și afectuoși cu familia, așa că pot fi crescuți într-o casă în care sunt copii.

Totuși, rasa manifestă o atitudine dominatoarea față de alte animale din gospodărie și poate fi irascibilă față de alți câini de sex masculin, chiar dacă a socializat cu aceștia.

Comportament

De asemenea, Dogul Argentinian este un bun vânător de haită, însă, forța sa și toleranța destul de scăzută față de străini îl pot face să devină agresiv, așa că este recomandat să fie ținut la distanță față de musafiri. Totuși, dacă este bine educat și dresat, dogul Argentinian poate fi extrem de cuminte și disciplinat. În plus, câinii din această rasă nu sunt foarte gălăgioși.

Dogul Argentinian este un câine destul de dificil de dresat, pentru că are un temperament puternic, dominant și independent. Este recomandat ca un astfel de patruped să fie dresat de o persoană cu experiență în dresajul câinilor de talie mare. Dacă un Dog Argentinian este dresat când este încă un pui de câine, poate fi extrem de disciplinat și cooperant.

Originea rasei Dog Argentinian

Doctorul argentinian Antonio Nores Martinez, pasionat de vânătoare, și-a dorit, la începutul secolului XX, să creeze o rasă canină potrivită pentru vânătorile de mare amploare.

Astfel, cu ajutorul fratelui său, Agustino, doctorul a încercat să creeze un câine puternic, rezistent la efort, curajos, și cu un spirit de luptător, care să fie capabil să alerge și să hăituiască pe distanțe lungi felinele de pradă sau mistreții. Astfel, după două decenii de cercetare, doctorul Martinez a creat Dogul Argentinian, prin încrucișarea mai multor rase: Boxer, Mastiff Englez, Bull Terrier și câine de Cordoba.

Probleme de sănătate comune pentru Dogul Argentinian

Câinii din această rasă sunt predispuși la îngrășare, așa că este nevoie de un control atent al dietei, dar și de mișcare. De asemenea, principala afecțiune de care poate suferi Dogul Argentinian este torsiunea gastrică, aceasta fiind cauzată de obicei de modalitatea haotică și rapidă, prin care animalul consumă mâncarea.

În rest, printre afecțiunile mai des întâlnite în cazul acestei rase se numără surzenia, displazia de șold, iritațiile și alergiile pielii sau afecțiunile renale.

Alimentația corectă a Dogului Argentinian

Un Dog Argentinian trebuie hrănit regulat, în primele luni de la naștere, pentru o bună rată de creștere și dezvoltare a musculaturii, dar și pentru asigurarea tuturor nutrienților necesari întăririi sistemului osos și protejării articulațiilor.

Astfel, până la vârsta de șase luni, un cățel din rasa Dog Argentinian va primi în jur de 3-4 mese pe zi, iar când va ajunge la vârsta de doi ani, alimentația va fi rezumată la 2 mese pe zi, cu orar fix.

Ce nevoi speciale de îngrijire are un câine din rasa Dog Argentinian?

Câinii din rasa Dog Argentinian nu sunt foarte pretențioși. Blana lor este ușor de întreținut și necesită doar un periaj ocazional. Însă, Dogul Argentinian are nevoie de multă mișcare, pentru a-și consuma energia, așa că este indicat să fie plimbat prin parc, să facă exerciții și fie lăsat să se joace și să alerge în aer liber.

Dogul Argentinian se simte bine în aer liber, așa că stăpânul trebuie să îi asigure un spațiu adecvat pentru mișcare. De asemenea, acești câini sunt adaptați mai mult mediilor calde, așa că în timpul sezonului rece au nevoie de protecție termică suplimentară. Este chiar recomandat ca în timpul iernii, acești câini să fie ținuți în interior, iar vara, într-un loc umbrit, fiindcă fac ușor insolație.