Protejează casa și grădina de acțiunile câinelui

Majoritatea crescătorilor te vor ruga să aștepți până când noul pui împlinește opt săptămâni, înainte de a te lăsa să îl alegi – ceea ce poate părea o mică eternitate!
Câine maron jucându-se cu stăpânul
Câine maron jucându-se cu stăpânul
Câine maron jucându-se cu stăpânul

Protejează locuința împotriva acțiunii cățelului

Golden retriever puppy with red chew toy in mouth

Montează zăvoare pentru copii la dulapurile din bucătărie, de la nivelul podelei, în special dacă înăuntru sunt materiale pentru curățat.

Dacă ai o bormașină la îndemână, montează gratii pentru copii în partea de sus și de jos a scărilor, pentru a preveni căderea accidentală a puilor sau câinilor mai bătrâni, sau pentru a împiedica accesul lor în zone ale casei unde nu ar trebui să ajungă.

O cușcă adecvată dimensiunii câinelui nu este doar un mod bun de a face câinele tău să se simtă sigur în propriul “bârlog”, ci îl poate ține în siguranță de posibilele pericole, atunci când nu poate fi supravegheat.

Ascunde toate cablurile electrice în spatele mobilei, deoarece puii le pot roade. Dacă nu este posibil, poți cumpăra o protecție groasă pentru cablu de la magazinele de feronerie sau bricolaj.

Cumpără jucării pentru ros, pentru a distrage puiul căruia îi ies dinții de la picioarele scaunelor, telefoane mobile sau articole electrice.

Elimină sau evită substanțele toxice menajere, inclusiv plantele toxice (filodendron, vâsc, crăciuniță), agenții chimici de curățare puternici și insecticidele de mediu.

Ține închise ușile de la: cuptor, frigider, cuptor cu microunde, spălător de vase, uscător, mașină de spălat. Puii mici se pot strecura în cele mai ciudate locuri și adesea consideră interiorul cald al uscătorului un loc irezistibil. Lasă bilețele scrise pe uși pentru a le reaminti tuturor să verifice interiorul aparatelor înainte de a le folosi.

Câinii nu au același simț al înălțimii și adâncimii ca oamenii, deci, atunci când protejezi casa, asigură-te că aceștia nu pot sări sau cădea accidental de la ferestrele de la etaj.

În timp ce puiul tău plin de energie explorează casa, este foarte posibil să alunece și să cadă, rănindu-se. Identifică locurile alunecoase prin care ar putea să alerge prea rapid și așază niște covorașe anti-derapante sau mochete.

Lumânările aprinse, bețișoarele parfumate sau candelele cu ulei sunt problematice atunci când sunt în preajma unui cățeluș curios – stinge toate flăcările deschise și pune o protecție în jurul oricărui foc.

Protejează grădina împotriva puiului de câine

 • Grădina ta trebuie să fie un loc sigur în care câinele să poată alerga liber, fără posibilitatea de a scăpa. De aceea, asigură-te că gardul este suficient de înalt pentru a reține un câine energic (majoritatea raselor de talie medie au nevoie de un gard de doi metri)! Vezi să nu existe spărturi prin care puiul se poate strecura, și verifică dacă scândurile gardului sunt bine înfipte în pământ, pentru a nu putea săpa pe sub gard și dacă sunt suficient de rezistente pentru a suporta săriturile cățelului.
 • Terierii sunt cunoscuți drept săpători notorii, deci verifică în jurul perimetrului grădinii și efectuează orice reparații imediat. Poți redirecționa săparea nedorită, oferind cățelului o groapă cu nisip sau noroi în care să poată săpa pe placul inimii.
 • Unii câini nu pot rezista să nu smulgă plante și flori. Dacă ești un grădinar pasionat, poți avea nevoie de un gard în jurul petuniilor preferate!
 • Elimină scările mobile sau orice lucru pe care câinele ar simți nevoia să se cațere și împrejmuiește sau acoperă bine piscinele, băile fierbinți și iazurile, când nu le folosești.
 • Când câinele tău își va petrece ziua sau noaptea în grădină, asigură-i un adăpost ferit de vânt și impermeabil. Acesta trebuie să acționeze și ca protector solar în zilele caniculare. Dacă temperatura crește în mod neobișnuit sau scade foarte mult, adu câinele înăuntru, chiar dacă își petrece timpul de obicei în exterior.
 • Evită să folosești fulgi de cacao în grădină, ca alternativă la scoarța de copac, deoarece sunt otrăvitori pentru câini.
 • Pentru a reduce riscul otrăvirii și al iritării pielii, grădina trebuie să conțină plante care nu afectează câinele. Plantele asociate cel mai mult cu iritațiile si otrăvirea trebuie eliminate sau evitate în grădină: crinul, azalea, narcisa, roșiile, degețelul-roșu, tisa și hortensia. Mergi direct la veterinar în cazul în care câinele mănâncă vreo parte a plantei otrăvitoare, aducând planta cu tine, dacă este posibil.
 • Trebuie să descurajezi cățelul întotdeauna să roadă orice găsește în grădină. Dacă suspectezi că înghițit ceva dăunător, contactează imediat medicul veterinar.
 • Nu folosi niciodată fulgi de insecticid, erbicide sau otravă pentru șobolani (dacă nu este inofensivă pentru animalele de companie), deoarece sunt extrem de toxice.
 • Asigură-te că accesul câinelui în garaj este restricționat, deoarece multe produse pentru mașini, cum ar fi antigelul, pot fi foarte dăunătoare pentru el.
 • Dacă ai porți în grădină, reamintește tuturor importanța închiderii acestora. Poți atașa dispozitive de auto-închidere, dar setează-le la o închidere ușoară, astfel încât să nu existe pericolul de trântire peste câinele tău.

Protejarea câinelui atunci când ești plecat

 • Chiar și ieșirea cu mașina de pe alee poate fi un pericol, deoarece câinele are un mare talent de a se ascunde din raza vizuală a oglinzii. Ține-l departe de vehiculele în mișcare – chiar și de al tău.
 • Asigură-te că ai atașat lanțul câinelui, înainte de a deschide orice ușă, astfel încât să nu poată ieși brusc.
 • Este important să menții răcoare pentru câine pe perioada verii. Nu îl lăsa într-o mașină încinsă.
 • Ia multă apă proaspătă și curată. Va avea nevoie atunci când mergeți la plimbare.
 • Ai deosebită grijă iarna, deoarece multe pluguri nu dispersează numai sare, ci și alte substanțe, care pot fi toxice dacă sunt înghițite de câinele tău.
 • Unele suprafețe de șosea și de pavaj pot irita labele câinelui tău, ca și semințele de iarbă, astfel încât va fi de ajutor să îl speli pe lăbuțe după fiecare plimbare.

Prevenirea toxiinfecției alimentare

Nu lăsa mâncarea nesupravegheată pe suprafața de lucru din bucătărie. Nu numai că este prea tentant pentru ca un câine să reziste, dar unele alimente pot fi toxice pentru câini, cum ar fi ciocolata, strugurii, ceapa și usturoiul.

Aceasta poate părea o listă restrictivă, dar e de bun simț și trebuie să devină, foarte curând, o a doua natură, cu puțină practică. Ca atunci când aduci acasă un copil nou născut, să previi va fi mai ușor decât să vindeci.